Kerítésen túlKiemelt hírek

Feladták a leckét a csehek Orbánnak

koronavírus,

Úgy látszik a V-4-ek közül a magyar vezetés, a leggyávább és koncepciótlanabb. Orbánék mindent a jövő évi választási esélyeik tükrében szemlélnek, így a járvány elleni védekezés lehetőségeit is. Rettegnek minden komoly lépéstől. Nem úgy például a csehek. Lenne mit tanulni tőlük.

Micsoda különbség

A magyar kormányfő folyamatosan azt mantrázza, hogy a kormány már nem tud több embert meggyőzni, hogy vegye fel az oltást.

A koronavírus okozta Covid-19 betegségben haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeivel próbálja ösztönözni az oltakozást a cseh egészségügyi minisztérium.

A tárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehország felnőtt lakosságának 68 százaléka kapott már oltást, míg a hivatalos kormányzati cél a 75-80 százalékos átoltottság elérése.

Fekete propaganda az életért

“A kampány, ahogy a kormányfő fogalmazott, brutális, de realista lesz. Megmutatja, hogyan néznek ki a páciensek, akik nem akarták magukat beoltatni, és az intenzív osztályon végezték”

– nyilatkozott Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán Prágában újságíróknak.

“A kampány realista, mert eddig nem mutattuk meg az embereknek, hogy mit tud a Covid. Sokan ezért nem a tényeknek, hanem a hamis információknak hittek”

– jelentette ki Martina Koziar Vasáková miniszterhelyettes. Véleménye szerint a pandémia még legalább egy évig jelen lesz a cseh emberek életében.

Daniel Köppl, a tárca szóvivője megerősítette, hogy hiteles és hivatalos felvételekről van szó.

“Több száz képből válogattuk ki azt a tizenkettőt, amelyet a kampányban felhasználunk”

– közölte a szóvivő. Szerinte nagyon ügyeltek arra, hogy egyetlen képen se lehessen látni az arcot, illetve beazonosítani az illető pácienst. A megdöbbentő fotókat hasonló hangulatú szlogenekkel látták el, például:

“Elhitte a téves információkat”, “Úgy vélte, jobb még várni”, “Állandó kifogásokkal élt”.

Ellentmondó vélemények

A sajtóban, a portálokon és a közösségi hálózatokon megjelent képek nagy visszhangot váltottak ki a lakosság körében, sokan azonban bírálják a kedden indult kampányt.

Vojtech Petrácek, a prágai Műszaki Főiskola rektora a miniszternek írt nyílt levelében agresszívnek és erkölcstelennek nevezte a kampányt, amely szerinte inkább elrettenti, semmint oltásra ösztönzi az embereket.
Csehországban szerdáig 31 229-en hunytak el a Covid-19 szövődményeiben. A kórházakban jelenleg 3295 beteget ápolnak, közülük 486-an súlyos állapotban vannak. Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma az utóbbi napokban gyorsan emelkedik. Kedden mintegy százezer szűrés közül 14 500 hozott pozitív eredményt, március közepe óta ez a legmagasabb szám. A halálos áldozatok napi száma az utóbbi időben 30-50 között mozog.

Kedvező, hogy növekszik a lakosság érdeklődése az oltás iránt. Kedden 41 ezer adagot adtak be az orvosok. A koronavírus elleni oltás mindkét adagját eddig 6,2 millióan kapták meg. A harmadik, megerősítő oltást eddig 420 ezren vették fel – derül ki az egészségügyi tárca honlapján közölt nyilvántartásból.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Duda Ernő professzor drámai jóslata a negyedik hullámról

csehek,

 

Szólj hozzá!