Felcsúton nem aprózzák el! Kutyának-macskának lenni sem egyszerű Orbán fatornyosában

Mészáros – nem az! – László, Felcsút polgármesteréről elmondhatjuk, hogy rendpárti olyannyira, hogy a választás előtt kiemelt napirendi pontban szabályozta a helyi házi kedvenceket és gazdijukat is.

Kiskirály a Felcsút-dombon

Nem lévén kihívója az önkormányzati választáson, magasról tett az országos dilire és a kampányolásra, helyette a szeptemberben tartott rendkívüli ülés első napirendi pontjaként tárgyalta meg a kérdést a testület – írta az Mfor.

Az előterjesztés szerint

“a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mind gyakoribb a korlátok nélküli kutya- és macskatartás a községben, mely gyakran okoz szomszédok közötti vitát, közegészségügyi problémát és keletkeztet birtokvédelmi eljárásokat”.

A gombnyomók tették a dolgukat

  • kettő, vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú,
  • máshol legfeljebb kettő 15 kilogrammnál könnyebb, vagy egy 15 kilós kutya tartható.
  • Közös tulajdonú udvarban csak akkor lehet kutyát tartani, ha abba minden lakó beleegyezett. Ennek hiányában csak a lakásban lehet tartani az ebet.

Fontosnak tartotta a felcsúti vezetés rögzíteni,

hogy a sétáltatást leszámítva zárt helyiségben vagy udvarban tartható kutya. Az állatot játszótérre, temetőbe vinni nem lehet – ami még érthető megkötés is, viszont póráz nélkül sehol nem futtatható, sétáltatható az állat.

Ami a macskatartást illeti:

  • három macskánál többje senkinek sem lehet, teljesen mindegy, hogy milyen ingatlanban lakik.
  • több lakásos épületben élők kettőt,
  • egyéb ingatlanon három állat tartható.

Ha a tartott kutyák és macskák száma meghaladja a fentebb rögzítettet,

akkor az már tenyészetnek minősül, ehhez pedig a szomszédok írásbeli beleegyezésére van szükség. Többlakásos ingatlanban tenyésztés nem folytatható.

A kedvtelésből tartott állatok kérdéskörének szabályozása azért is érdekes, mert bár több település is megalkotta a saját maga vonatkozó rendeletét a kérdésben, ilyen szigorú egyedszámra vonatkozó szabályozást nem találtunk gyorskeresésünk során

– írja az Mfor.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük