Félelem és reszketés Balatonfűzfőn! - Éjszaka a vaddisznók jelentik a kijárási tilalmat - Városi Kurír

Sorting by

×

Félelem és reszketés Balatonfűzfőn! – Éjszaka a vaddisznók jelentik a kijárási tilalmat

Éjszaka a vaddisznók jelentik a kijárási tilalmat. (…) A világkiállításra szarvasagancsokból építendő kapun jól mutatna egy két vaddisznóirha vagy agyar is. A mai magyar valóság szempontjából életszerűbb lenne – írta a Telex olvasója Balatonfűzfőről, az emberlakta területre szokott vaddisznókkal hadakozó Balaton-parti városok egyikéről.

Hirdetés

Nincs megoldás?

Rendszerint estétől hajnalig tűnnek fel a vaddisznók Balatonfűzfőn, de már nappal is előbújnak

– derül ki a  cikkből. Az önkormányzat többféleképpen is próbálkozik:

  • bevezették a kötelező kukát, hogy a nyaralók ne tegyék ki nejlon zsákban a vaddisznókat vonzó szemetüket,
  • elkezdték kitakaríttatni a rendezetlen, bozótos területeket,
  • bejárásokat szerveztek a vadásztársaságokkal, a rendőrséggel,
  • kihelyezték az élve befogó csapdát.

A rendőrség se tud sokat tenni,

megnyugtatják az őket értesítő lakókat, de ha szólnak a vadásztársaságnak, ők sem lőhetik le az állatot, hacsak nincs emberélet veszélyben. Az szintén kiderült, hogy a vádásztársaságok rengeteg vaddisznót lőttek ki a környéken, négyszáznál is többet, de minél jobban vadásszák az állatot, annál inkább bemenekül a lakott területre. Az altatólövedék szintén felvetődött, ugyanakkor az is veszélyes lehet belterületen, és állatorvos kell hozzá, de a riasztók sem jelentenek megoldást, mert azok a helyi lakókat vagy az állataikat űznék el.

A hatóságok annyit tudnak tenni, hogy mindenkit figyelmeztetnek, hogyha találkoznak egy állattal, ne tegyenek olyat, amitől megrémülhet a vaddisznó. Sétáljunk tovább nyugodtan, ne kiabáljunk.

A rendőrségnek egyébként annyi szerepe van Magyarországon a vaddisznóprobléma kezelésében, hogy ők adhatnak engedélyt úgynevezett „belterületi vadelejtésre”, vagyis arra, hogy lakott részen lőjenek ki állatot, szigorúan szabályozott, előre meghatározott feltételek mellett. De Balatonfűzfőre nem adtak ki engedélyt. Az egyik vadásztársaság nem kapott engedélyt azokra a helyszínekre, ahol jónak látta volna próbálkozni, a másik társasággal pedig a helyszínbejárás után arra jutottak a kapitány szerint, hogy nem akad, aki vadászfegyvert használna az adott lakott területen.

Senki sem meri felvállani, se lelkiismereti, se büntetőjogi oldalról, hogy ezen a belterületen elsüsse a puskáját, hangzott el az ülésen.

Hogy miért tartják ezt kockázatosnak, azzal kapcsolatban a rendőrkapitány felemlegette azt a megdöbbentő újfehértói vadászbalesetet, amikor

egy lövés véletlenül egy két kilométerrel arrébb lévő férfi halálát okozta.

Mindeközben Pécsen, Miskolcon vagy éppen Nagykovácsiban például engedélyt adott a rendőrség belterületi kilövésre, nagyon részletes szabályokkal előírva.

Futni, kiabálni nem jó ötlet

Balatonfűzfő-Gyártelepen különösen rossz a helyzet, és ezt a területet le sem lehet keríteni. Mit csináljon tehát a gyártelepi lakos, ha szembe találja magát egy vaddisznóval? A válasz:

a lényeg az, hogy semmi olyat, amitől veszélyben érezné magát a vaddisznó. Ha sétált, egyszerűen sétáljon tovább, ne fusson, ne kiabáljon, „még a legrobusztusabb vadkan is, ha lehet, akkor szépen elsomfordál, amíg nem érzi magát veszélyben”.

A minisztérium nem idegeskedik….

A Telex megkereste a Agrárminisztériumot a témában, és elmondták, hogy

„a belterületen megjelenő és esetlegesen kárt okozó vaddisznók eltávolítására, a helyzet ilyen módon való megoldására most is van lehetőség”.

A rendelet külön engedéllyel megengedi a vad életét és testi épségét nem veszélyeztető kábító és bénító vegyszer, lőszer, illetve

„a vad befogásához jogszerű csapdázási módszer”

alkalmazását, ha lakott területről való eltávolítás a cél.

 

vaddisznó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.