Félezer háziorvosi praxis üres, sehol egy orvos, közben támad a világjárvány

Most, hogy lépten-nyomon világjárvánnyal riogatnak különösen félelmetes hogy Magyarországon közel ötszáz háziorvosi praxist nem tudnak betölteni. 

Egy év alatt tovább romlott a helyzet

Januárban 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, így 725 praxisban helyettesítéssel oldják meg a betegek ellátását, míg tavaly év elején 670 praxis állt üresen, vagyis egy év alatt 55-tel nőtt azon praxisok száma, ahol nincs orvos – írta a Világgazdaság szerdán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok alapján.

A NEAK idén is megnyitotta a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására a pályázatokat, összesen 1 milliárd 250 millió forint értékben, ám a lap úgy tudja, nincs nagy érdeklődés az üres praxisokra.

Mindezek közben egyre közeleg Kína felől a vírus

„A ma este Sanghaiból Budapestre érkező járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az elsőtiszt lázas. A tisztet leszálláskor már helyszínen orvos várta és azonnal megvizsgálta, de koronavírus gyanúja nem merült fel. Az elsőtisztet a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a légitársaság kérésére fertőtlenítette. Mivel fertőzés gyanúja nem merült fel, az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatták a repülőgépet.”  Írja a MAGYAR HANG

Még négy napja is a magyar kormányzat azt a megoldást választotta, hogy homokba dugja a fejét, hiszen ez jelent meg a Nemzeti Népegészségügy Intézet honlapján:

“A 2020. január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen növekedni fog a Kínába tartó, és a Kínán belüli utasforgalom, ezzel növekszik a kockázat, hogy a betegség valamely EU-tagállamban is felbukkan. Ennek azonban jelenleg kicsi a valószínűsége.”

Ennél nagyobbat nehezen lehetett volna tévedni, ám úgy tűnik az állami hivatalnál elégedettek magukkal és nyugodt szívvel mentek el hétvégi pihenőre, majd rajtuk ütött 2020 5.hetének valósága.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük