Most, hogy lépten-nyomon világjárvánnyal riogatnak különösen félelmetes hogy Magyarországon közel ötszáz háziorvosi praxist nem tudnak betölteni. 

Egy év alatt tovább romlott a helyzet

Januárban 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, így 725 praxisban helyettesítéssel oldják meg a betegek ellátását, míg tavaly év elején 670 praxis állt üresen, vagyis egy év alatt 55-tel nőtt azon praxisok száma, ahol nincs orvos – írta a Világgazdaság szerdán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok alapján.

A NEAK idén is megnyitotta a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására a pályázatokat, összesen 1 milliárd 250 millió forint értékben, ám a lap úgy tudja, nincs nagy érdeklődés az üres praxisokra.

Mindezek közben egyre közeleg Kína felől a vírus

„A ma este Sanghaiból Budapestre érkező járat személyzete előzetesen jelentette, hogy az elsőtiszt lázas. A tisztet leszálláskor már helyszínen orvos várta és azonnal megvizsgálta, de koronavírus gyanúja nem merült fel. Az elsőtisztet a láz miatt további megfigyelésre az OMSZ a Szent László Kórházba szállította, a gépet pedig a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségi szolgálata a légitársaság kérésére fertőtlenítette. Mivel fertőzés gyanúja nem merült fel, az utasok speciális intézkedés nélkül elhagyhatták a repülőgépet.”  Írja a MAGYAR HANG

Még négy napja is a magyar kormányzat azt a megoldást választotta, hogy homokba dugja a fejét, hiszen ez jelent meg a Nemzeti Népegészségügy Intézet honlapján:

“A 2020. január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen növekedni fog a Kínába tartó, és a Kínán belüli utasforgalom, ezzel növekszik a kockázat, hogy a betegség valamely EU-tagállamban is felbukkan. Ennek azonban jelenleg kicsi a valószínűsége.”

Ennél nagyobbat nehezen lehetett volna tévedni, ám úgy tűnik az állami hivatalnál elégedettek magukkal és nyugodt szívvel mentek el hétvégi pihenőre, majd rajtuk ütött 2020 5.hetének valósága.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét