Felfegyverzett élelmiszer-rendészek “migráns baktériumokra vadászva”(?) járják az országot – de minek is?

Spéci rendészeti egység vigyázza majd az élelmiszer-biztonsági ellenőrök munkáját – derül ki a legfrissebb Magyar Közlöny egyik rendeletéből, amit a Zoom.hu szúrt ki.

Minek? Ki ellen? Kiért?

Az élelmiszer-rendészek a pisztolyon kívül szinte minden kényszerítőeszközt megkapnak: gumibotot, könnygáz-sprét vethetnek be, munkájukhoz pedig jól kiképzett őrkutyát is kérhetnek. Onnan ismerhetjük fel őket az előzőkön kívül, hogy egyenruha lesz rajtuk szolgálati igazolvány díszítéssel.

Nem csak úgy vaktában bárki, tanult emberek ők….

Mint a Közlönyből kiderül, rendész olyan kormánytisztviselő lehet, aki elvégzett egy 40 órás vagyonőr tanfolyamot, és kötelező jelleggel részt vesz a későbbi taktikai képzéseken. Vagyis, diplomás vegyészmérnökökre, illetve élelmiszer-technikusokra aggatnak majd gumibotot, akik erőszakkal is felléphetnek majd az ellenőrzési helyszíneken, maguk, illetve kollégáik védelmében.

Passzívan ellenálló gyereket nem verhetnek

A rendelet hosszan részletezi, hogy az élelmiszer-rendész milyen körülmények között és módszerekkel vethet be fizikai kényszert: a gumibotos kormánytisztviselőknek joga lesz a passzív ellenállást tanúsító (tehát nem agresszív) személyekkel szemben is erőszakot alkalmazni, de terhes nőket, gyerekeket azért ők sem zaklathatnak.

A részletes rendelet még a rendészek szolgálati jelvényét is pontosan leírja, épp csak az indoklás hiányzik belőle– csak azt nem lehet tudni, hogy az agrárminiszter miért tartotta szükségesnek az élelmiszerrendész osztag felállítását.

Minden részletes, csak az ok, amiért vannak, az nem

Az élelmiszer-biztonsági hivatal későbbi választ ígért, ha reagálnak, frissítjük cikkünket.

Közelít az afrikai sertéspestis, nem tiszteli a nemzeti “kerítést”!

Köszönjük, NÉBIH! – megúsztunk egy fertőzést

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük