Feljelentik az államot a mozgáskorlátozottak a 3-as metró miatt

Az akadálymentesítése körüli hercehurca miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál kezdeményez eljárást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége.

A 3-as metró november elején kezdődött felújítása során a jelenlegi tervek szerint húszból nyolc állomást nem akadálymentesítenek. A MEOSZ szerint a kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg, hogy a következő 30-40 évben az utasok jelentős része ne érhesse el ezeket metróval.

A MEOSZ azon az állásponton van, hogy a magyar állam, a BKV és a budapesti önkormányzat megsérti az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, ezért kérik, hogy a hatóság kötelezze az érintetteket a jogsértés befejezésére.

Az akadálymentesítés nem csak számukra fontos: a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és a nehezen mozgó idős emberek számára is.

Ráadásul uniós forrásból újítják fel a 3-as metrót

„A szövetség több alkalommal jelezte, hogy az akadálymentesítés követelményének figyelmen kívül hagyása hazai és nemzetközi jogszabályokat, vállalásokat sért. A projekt ráadásul uniós forrásból valósul meg, ahol szintén meg kell felelni a hozzáférhetőségi követelményeknek, a részleges akadálymentesség nem elfogadható. A jogszabályi kötelezettségek betartatásában a kormánynak mint a végrehajtó hatalomnak felelőssége van” – olvasható a MEOSZ állásfoglalásában.

(Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük