Félő, hogy a Várnegyed orbanizálásának újabb áldozata az Országos Széchenyi Könyvtár lesz

Május elején tájékoztatja az Országos Széchenyi Könyvtár vezetősége a kollégákat arról, hogy meddig kerül lakat a nemzeti közgyűjteményre, és hol működnek majd tovább. Sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé. A Várban legalábbis bizonyosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban.

Legkevesebb négy hónapos szünet

 „Az Országos Széchenyi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk” – ezt válaszolta az Átlátszó kérdésére Tüske László, az OSZK főigazgatója.

A portál – az OSZK dolgaira rálátó – olvasója szerint május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár. Sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis bizonyosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban.

A bezárás egyik oka a régóta húzódó azbesztmentesítés megkezdése – emlékezetes, az OSZK sokáig tagadta, hogy egyáltalán van azbeszt az épületben –, az olvasó úgy tudja, közrejátszik az intézmény által felhalmozott tetemes adósság is. Továbbá az, hogy az OSZK és a budai Várnegyed átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv irányítói között egyre élesebb ellentét feszül.

Költözhetnek az alkalmatlan Kilián laktanyába

A lényeg: alighanem el kell hagyja a Budai Várat a könyvtár, és ha igaz, abba a nagykörúti Kilián-laktanyába kell cuccoljon, ami pedig szakértők szerint alkalmatlan a közgyűjtemény elhelyezésére.

A főigazgató már tavaly ősszel pedzegette munkatársai előtt a jövőt. Így: „sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk”.

Forrás: atlatszo.hu

Kapcsolódó

Mielőtt stadion lesz belőle… nyílt levelet írtak Káslernek a Széchényi Könyvtár olvasói

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük