Frissítve! Fenyő-gyilkosság – a volt főügyész cáfolja a gyanúsítást

Ihász Sándor szerdán hivatalosan benyújtotta a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) a bűnpártolás miatt vele közölt gyanúsítás tételes cáfolatát – mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön az MTI-nek.

Tényekkel cáfol

Papp Gábor hangsúlyozta, a részletes vallomásban védence nem csupán visszautasítja a gyanút, „hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást”.

Ügyfele a dokumentumban azt is közölte, hogy kész válaszolni az ügyészség bármilyen további kérdésére – mondta Papp Gábor, hozzátéve, a cáfolat tartalmi elemeiről később kívánnak tájékoztatást adni.

A KNYF hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban április 20-án Ihász Sándort, és házkutatást is tartottak a volt főügyésznél.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A vád: bűnpártolás

„A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt” – áll a KNYF korábbi közleményében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) április 10-én tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében.

Egy héttel később azt közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI)munkatársai Budapesten elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az NNI az ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is emberölésre felbujtással gyanúsítja.

Gyárfás Tamás védője, Bánáti János április 18-án honlapján azt írta: védence gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy két évtizede arra utasította P. T.-t, ölesse meg Fenyő Jánost.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája április 20-án egy hónapra nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el Gyárfás Tamás ellen.

Négy éven át rögzítette beszélgetéseit Gyárfással Portik

Nem csupán egy, hanem „rengeteg” olyan hangfelvétel került az ügyészség birtokába, amit Portik Tamás készített 2000 és 2004 között a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseiről – állítja belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Heti Válasz.

A lap informátora szerint ezek nem Fenyő János meggyilkolásának előkészítéséről, hanem a tett következményeiről szóltak, és Gyárfás felbujtói szerepéről árulkodnak.

A felvételek a Heti Válasz forrásai szerint az után keletkeztek, hogy Portik Tamás hazajött külföldről, ahol évekig bujkált az olajszőkítési ügyek miatt. Itthoni viszonyai rendezéséhez Gyárfással is felvette a kapcsolatot, rendszeresen beszéltek, az elhangzottakat pedig felvette. „Ezek során többször szóba hozta a Fenyő-gyilkosságot – informátorunk szerint szándékosa úgy, hogy Gyárfás felbujtói szerepe világossá váljon, alkalmassá téve a hangfelvételt a későbbi esetleges zsarolásokra.”

A lap szerint Portik a „fontos dolgait” mindig is bizalmasainál tartotta. A hangfelvételeket például Jozef Rohácra bízta, akit 2008-ban kapcsolt le a cseh rendőrség, így a hangfelvételek a testvéréhez, Stefan Roháchoz kerülhettek. Ő és köre az elmúlt időszakban elkezdte „feldolgozni” a kapott anyagokat, ennek részeként pedig tavaly szeptemberben Imrich K.-n keresztül megzsarolta Gyárfást.

A volt úszószövetségi elnök azonban feljelentést tett emiatt, így jutottak el a nyomozók Imrich K.-hoz, rajta keresztül pedig Stefan Roháchoz. Gyárfás tehát – írja a Heti Válasz – áldozatként fordult a rendőrséghez, akik így jutottak el a rá nézve terhelő hangfelvételekig, amelyek alapján meggyanúsították.

Nem politikai ügyről van szó tehát a lap szerint, a nyomozás alakult így, a rendőrségnek ugyanis addig fogalma sem volt a felvételekről, amíg Gyárfás feljelentést nem tett.

(MTI, HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük