Az egyházfő legutóbbi beszédében kiemelte, hogy a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell.

A migránsok a kirekesztettek jelképei

A migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei – mondta Ferenc pápa hétfőn a vatikáni Szent Péter-bazilikában, hat évvel azután, hogy látogatást tett a menekülteket gyakran fogadó Lampedusa szigetén. A katolikus egyházfő miséjén 250 menekült és aktivista vett részt. A szentbeszédben

Ferenc pápa aláhúzta, hogy a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell.

„A migránsok mindenekelőtt emberi lények” – hangsúlyozta. „Emberek. Nem kizárólag társadalmi és migrációs kérdések tárgyai.

Nem csak migránsokról van szó!”

– tette hozzá. „Ők azok a kizsákmányolt és elhagyott emberek, akik a sivatagban haldokolnak, ők azok, akiket megkínoznak, akikkel rosszul bánnak, és akiket megerőszakolnak a börtöntáborokban, ők azok, akik szembeszállnak a dühöngő tenger hullámaival, és ők azok, akiket magukra hagynak az ideiglenesnek nevezett fogadótáborokban” – jegyezte meg a katolikus egyházfő.

2013. július 8-án, mindössze négy hónappal pápává választása után, de még a nagy menekülthullám előtt Ferenc pápa felkereste az olaszországi Lampedusán fekvő fogadótábort, ahol elutasította a menekültekkel szembeni közöny globalizációját. Azóta többször szólalt fel a háborúk és a nyomor elől menekülőkért, és kelt ki határozottan az európai országok elutasító magatartása ellen.

A diszkrimináció áldozatai

„Sajnálatos módon városaink perifériái tele vannak kirekesztett, a társadalom peremére szorult, megfélemlített, diszkriminált, visszaélés áldozataivá vált, kizsákmányolt, elhagyott, szegény és szenvedő emberekkel”

– mutatott rá Ferenc pápa.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét