Ferenc pápának gyűjtenek a magyar templomokban – a péterfillérek útja

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. A felajánlott adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják.

Péterfillérek a Vatikánnak

A közlemény szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet és a globális szinten megjelent nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel is segítsék az emberek Ferenc pápa tevékenységét, az egész világra kiterjedő karitatív misszióját.
Tavaly a magyarországi katolikus templomokban mintegy 63 millió forintnyi adomány gyűlt össze.
A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással és online adományokkal is lehet támogatni.

“Denarius Sancti Petri”

A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a “Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt általánossá vált.
A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált.
Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a szocializmus évtizedeiben  szünetelő gyűjtés.

Önkéntesség vagy adó

Az önkéntességnek és “hálaadomány” jellegnek hamar vége lett. Nagy Alfréd wessexi kir. 889 e. adóként vetette ki népére, s utódai fokozatoson elterjesztették ezt a módot az egész friss angol királyságban. Bár behajtása sok nehézséget okozott, fizetése rendszeressé vált, Hitvalló Edvard, az utolsó angolszász kir. (ur. 1042-66) már évente szedte.  Újabb átalakulást hozott A 12. sz, ekkor Anglia meghatározott összeget, 299 márkát fizetett péterfillérként.

A középkorban terjedt el a britt szigeteken , és érkezett meg a kontinensesre is Svéd  és , Norvég közvetítéssel. Itt azonban komoly elleállás fogadta, az új “adót”. Német Lovagrend is megtagadta fizetését. A reformáció korától szünetelt a péterfillérek fizetése.

Péterfillérek az árvízkárosultaknak

Magyarországon miután 1862 tavaszán a dunai árvíz károsultjai javára a pápa. 2000 Ft-ot küldött, az Idők Tanúja, a katolikus egyház lapja, hívta föl a híveket a pápai ajándék visszatérítésére, melynek hatására húsvétra 6000, a gyűjtés végére, VII. 1-re 13.000 Ft gyűlt össze. Hivatalosan  1929 ben vezették be a péterfillérek gyűjtését, ami a szocializmus évei többségében szünetelt. Magyarországon 1953 volt az utolsó gyűjtés egészen 1994. az újraindítás évéig.(Forrás)

péterfillérek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük