Férfi kézilabda-vb: újabb magyar vereség, ezúttal Norvégiától

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-25-re kikapott Norvégiától az olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért rendezett pénteki mérkőzésén Stockholmban.

Rosta Miklóst az 52. másodpercben piros lappal végleg kiállították, mert úgy lőtt a hálóba egy büntetőt, hogy a labda súrolta a kapus fejét

A Szeged beállója nem döntötte meg Sipos Adrián „csúcsát”, mert utóbbi a 48. másodpercben kapott pirosat a Portugália elleni csoportmeccsen.

A várakozásoknak megfelelően gyors, pontos játékkal kezdtek a skandinávok (5-2), de az egyre jobban – és a két nappal ezelőttihez képest sokkal jobban – védekező magyarok csakhamar egyenlítettek (6-6). Erre távoli átlövésekkel reagáltak a kétszeres vb-ezüstérmes norvégok, és 10-7-nél megint három találat volt az előnyük. 

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány már az első félidőben lehetőséget adott Szöllősi Szabolcsnak és Ligetvári Patriknak, akik a korábbi mérkőzéseken kevés játékidőt kaptak. Bár Hanusz Egon és Ligetvári vezérletével a csapat felzárkózott 12-11-re, a folytatásban a támadásban elkövetett hibákat villámgyors ellenakciók végén rendre megbüntette az ellenfél, amely 16-12-re ellépett, a szünetben pedig három góllal vezetett.

A játék képe a második félidőben sem változott, a támadásban elkövetett hibák számából eredt az alapvető különbség a két csapat között, és az határozta meg az eredmény alakulását is. Előbb a magyaroknak volt egy 4-1-es sorozatuk, majd a norvégok egy 5-1-es szériával a játékidő háromnegyedénél eldöntötték a meccset (24-19). 

A skandinávok – akik ekkor már sokkal hatékonyabban védekeztek ellenfelüknél – ezzel nem elégedtek meg, tovább növelték előnyüket (30-22), és végül az erőviszonyoknak megfelelő, fölényes győzelmet arattak.

Mikler Roland kilenc, a norvégoknál Kristian Saeveraas négy, Torbjörn Bergerud kilenc védéssel zárt, Sander Sagosen hét gólt szerzett.

A két csapat 32. egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és két döntetlen mellett 12. alkalommal nyertek a norvégok.

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

„Mindkét csapat számára nehéz volt a talpra állás a vesztes negyeddöntők után. Ma újra büszke lehetek a srácokra, a norvégok vannak olyan erősek, mint a dánok, de fölvettük a küzdelmet, sajnos végül alulmaradtunk.”

Hanusz Egon, a magyar válogatott irányítója

„Jól kezdtünk, szünet után föl is zárkóztunk, aztán több hibát is elkövettünk, ezért Norvégia győzött, de harcoltunk az utolsó pillanatig. Vasárnap újra játszunk és harcolni fogunk!”

Férfi kézilabda-világbajnokság

Az 5-8. helyért, 1. játéknap:

Norvégia-Magyarország 33-25 (16-13)
Norvégia: Bergerud, Saeveras (kapusok), Abelvik 1, Aga, Barthold 4, Bjornsen 3, Blonz, Grondahl, Gullerud 1, Gulliksen 2, Johannessen 3, O`Sullivan 2, Overby 4, Overjordet 4, Reinkind 2, Sagosen 7 (1).
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin 1, Bodó 5, Bujdosó, Bánhidi 1, Bóka 1, Hanusz 1, Ilic 1, Ligetvári 4, Lékai 6 (6), Rodriguez 3, Rosta, Sipos 1, Szita, Szöllősi 1. 

A vasárnapi program (Stockholm):
a 7. helyért: Magyarország-Egyiptom 13.00
az 5. helyért: Németország-Norvégia 15.30

Forrás: MKSZ / MTI

Súlyos magyar vereség Dániától a negyeddöntőben