Férfi meddőségi térkép

A férfi meddőség eddigi legnagyobb digitális genetikai térképe készült el.A “nagy felbontásban” mutatja meg, hogyan képződnek a spermiumok – írta a ScienceDaily.com.

Mit rejtenek a sejtek?

A Texasi Egyetem vezette kutatócsoport munkája részletezte, melyik gén kapcsol be és melyik kapcsol ki az őssejtekben, amelyekből végül spermium fejlődik.

“Az egyes sejtek szintjéig ástunk le, hogy megértsük, melyik génre van szükség, hogy a herékben spermiumok képződjenek”

– mondta Brian Hermann, az egyetem genomikai intézetének igazgatója, a kutatás vezetője.

A tanulmány a Cell Reports című szaklapban jelent meg.
A 2014-ben kezdődött munka során a tudósok elkészítették az egerek és az emberek spermiumképződéshez szükséges sejttípusának átfogó digitális könyvtárát. Több mint 62 ezer sejtet vizsgáltak meg, ritka és új sejteket is azonosítottak, amelyekről kevés adat volt korábban.
Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) adatai alapján a meddő párok legalább felében a férfi szervezetében kell keresni az okot. A kezelés sokszor gyógyszerrel, máskor műtéttel  történik. Az esetek majdnem felében nem sikerül a baj eredetét megállapítani.
A digitális géntérképet a csírasejtekben kifejeződő gének szekvenálásával készítették el.
Sejtek tízezreit vizsgálták meg, hogy feltérképezzék, mely gének fejeződnek ki az egyes sejtekben egy vagy két nap alatt.
Korábbi kutatások sejtcsoportok génkifejeződését vizsgálták, így azonban az egyes sejtek közötti különbségek könnyen eltűnhettek.
Az új digitális génkifejeződési térképet sokféle tudományos célra lehet használni: a férfi meddőség klinikai diagnózisát segítheti, és a férfi fogamzásgátlás új módszereinek kifejlesztéséhez is alapot nyújthat, valamint számos betegség diagnózisát, kezelését és megelőzését is segítheti.

Kapcsolódó

Mesterséges embriókat hoztak létre holland tudósok

Egy hozzászólás itt: “Férfi meddőségi térkép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük