Ferge Zsuzsa: “A kormány létrehozta a szegénységen bosszúálló államot” 0 72

ferge

Négymillió magyar szegénységben, tízmillió pedig szorongásban él Ferge Zsuzsa szerint. A szociológus szerint a kormány létrehozta a szegénységen bosszúálló államot. Szerinte mára gyakorlatilag megszűnt a segélyezés, ami maradt belőle, az is bizonytalanná vált. A közmunkaprogramról pedig úgy véli: nincs pozitív eleme.

Ferge Zsuzsa szerint a mostani rendszer bünteti a szegénységet

A kutató,  az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pedig még erősebb kifejezést használt: úgy gondolja, hogy a szegény emberek és a tudás áll a gyűlölet fókuszában.

„A szegények érdekében én még egyetlen egyszer nem hallottam a kormányfőt arról beszélni, hogy például 3-400 ezer gyerek úgy nő föl, hogy minden esélytől meg van fosztva, és hogy ezen mégis jó lenne változtatni. Erről nincs szó” – fogalmazott a szociológus.

Hozzátette: tudja, hogy ez nem egy új probléma, de korábban mégis volt néhány év, amikor mégis történt valami. Ferge szerint a mostani kormány politikája sokkal inkább növeli, mint csökkenti a társadalmi egyenlőtlenségeket. Holott, szerinte nagyjából 2-300 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet az országban, ha lenne rá akarat.

„És ez nem pénz” – szögezte le a szociológus, aki emlékeztetett, hogy ma 100 milliárdot költ az állam az összes segélyre, családtámogatásra pedig 300 milliárdot. Ferge Zsuzsa szerint egyrészt munkahelyek létrehozásával lehetne tartósan harcolni a szegénység ellen, másrészt oktatással, ma Magyarországon viszont szűkítik az oktatás kereteit.


„Tehát a tudás alapú társadalomból pontosan az a 3-4 millió ember gyereke fog hiányozni, akikről beszélünk. Mert nem készítik fel őket arra, hogy olyan munkát végezzenek, amihez valamilyen szakértelem kell” – vélekedett.

(Forrás: ATV )

Kapcsolódó

A magyar gyerekek harmada él szegénységben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

banat

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Biztos bennem van a hiba. Május 26-án ismét választunk, a pártok EP listájára …

tuntetes

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A törökszentmiklósi Kossuth téren a Mi Hazánk a település cigány lakossága ellen irányuló …

Putyin Valagyimi

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A Political Capital és partnerei a Friedrich-Naumann-Stiftung támogatásával megvalósuló projekt keretében vizsgálják az …

szijjarto

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Kezet a szívre! Ki csodálkozik azon, hogy ha egy városba zsákszám önti a …

Pin It on Pinterest