Sorting by

×

Ferge Zsuzsa a szegénységről és a jővőképről

Ferge Zsuzsa az ország legismertebb szociológusa, aki a teljes életét nem csak a szegénység definiálására, de annak megszüntetésére is feltette. A Népszava készített interjút a tudóssal. Egy alapvetően feudális viszonyokkal terhelt országban élünk, ahol a szimmetrikus méltóság tisztelete egyszerűen nem létezik, alulról felfelé jár a tisztelet, felülről lefelé pedig ennek hiánya a természetes – állítja a Széchenyi-díjas szociológus, a szegénység és a kirekesztés kutatója. 

Ferge Zsuzsa a gyermekszegénységről

A gyerekek jövőjét tartja az ország sorskérdésének. Milyen jövőképet lát?

Úgy tűnik, hogy a rossz esélyekkel induló gyerekek lehetőségei tovább romlanak, a jó helyzetben lévőké javulnak. Akinek sikerül bejutni egy jó iskolába, ott megfelelő feltételek mellett fejlődhet. A speciális igényű gyerekekkel viszont keveset és kevesen foglalkoznak, alig van korai fejlesztés és utazó pedagógus. A hátrányok csökkentésére, lefaragására egyre kisebb az esély.

Lemondott a kormány a szegényekről?

Azt hiszem igen. Hiányzik az emberi méltóság tisztelete is. Érdemes lenne idézni egyes politikusok különböző megszólalásait ebben a témában. Sokat gondolkodtam azon, mit is jelent ez a kifejezés. Nem igazán tudom megmondani, mert bár az alapdokumentumainkban szerepel ez a szó, de a kultúránkból hiányzik.

Egy alapvetően feudális viszonyokkal terhelt országban élünk, ahol a szimmetrikus méltóság tisztelete egyszerűen nem létezik. Merthogy a feudális viszonyok pont arról szólnak, hogy alulról felfelé tisztelet jár, felülről lefelé pedig ennek hiánya a természetes.

A szegények tisztelete például azt is jelentené, hogy legalább valamilyen minimális feltételt biztosítanak számukra. A segélyezés megszüntetésével viszont elvették az alapjövedelemszerű, a minimális megélhetést biztosító ellátást is. A válság után a legtöbb országban bevezettek ilyesmit, nálunk csak egyéni kéregetéssel lehet támogatáshoz jutni. Ez sok családnak már nem megy; akinek az a bizonyos méltóság fontos, igyekszik elkerülni ezt a helyzeteket.

Hogyan tovább?

Az elmúlt hónapokban is jelen volt, és a következő időszakban is fontos szerephez jut a politika. Bízik az összefogásban?

Nem igazán. A választók 60-70 százaléka nem szereti, mégis elfogadja a Fidesz uralmát. A kormánypártnak szerencséje van abban, hogy egy gazdaságilag nyugalmas időszakban lehet hatalmon. Általában igaz, hogy ha a német gazdaság jól megy, akkor a magyar gazdaságnak sincs oka a panaszra. Ez most is így van. A nyugdíjemelést meg lehet csinálni, a nominálbérek is emelkednek. Az árindexről viszont nagyon keveset beszélnek.

A riport Ferge Zsuzsával a Népszaván folytatódik.

Kapcsolódó

Ferge Zsuzsa

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.