Ferge Zsuzsa: a Fidesz számára mindenki élete nyitott könyv

Nincs olyan határ – még az emberek magánszférája sem az – ami előtt megtorpannának a kormányzati ötletrohamok. A Fidesz sokszor kevésbé fontos ügyekkel tesztelgeti a társadalom tűrőképességét. Teszi mindezt szép fokozatosan, hogy részben észre sem vesszük. Ferge Zsuzsa szociológus gondolatai a kormányzati szándékokról.

Az a bizonyos határ

A szociológus a Vasárnapi Híreknek adott interjújában beszélt arról, hogy úgy látja, a Fidesz teszteli, hogy az emberek meddig tűrnek, egy-egy kérdésben meddig lehet elmenni:

“Ha kiderül, hogy valamilyen javaslattal átléptek egy határt, akkor könnyű visszavonulni, és helyette előszedni a sorosozást a maga legfelháborítóbb és gyűlöletkeltőbb módján.”

Ferge kiemelte, nagyon sok, kisebb jelentőségű ügynél van ilyen próbálkozás, de ha komoly kérdésről van szó, akkor az ellenállás ellenére végigviszik, amit akarnak.

“Ellentétben az 50′ -es évekkel, amikor a hatalom nyomulása azonnali volt és mindent elsöprő, most ez szép fokozatosan történik. Részben észre sem vesszük, részben pedig már nem nagyon vagyunk felkészülve ellenállásra. Például megszüntették egy tollvonással a korábbi társadalombiztosítási rendszert, ami tragikus lépés volt, de szinte senki sem vette észre.”

A szakember szerint napjainkban rengeteg lista készül, amelyek összekapcsolhatóak, így mindent lehet tudni az emberekről:

“Tökéletes profiljuk van mindenkiről, és az új technológiák segítségével valójában mindenki élete nyitott könyv, és bármilyen anyag bármikor felhasználható. Telefonbeszélgetéseink, e-mailjeink sem jelentenek titkot.”

A szociológus szerint szokatlanul erőteljes a gyűlöletkeltés, a kormány mindent bevet annak érdekében, hogy különböző gyűlöletekkel megossza az országot. Erősödik a cigánygyűlölet, a migránsok elleni gyűlölet, az antiszemitizmus, a szegényekkel és a munkanélküliekkel szembeni előítélet:

“Nincs egyértelmű határ a magánélet védelménél, így nehéz a határ átlépését kimutatni és ellene lázadni. Ha valamilyen lépések esetleg a középosztálybelieket érintenék, akkor még lenne némi felháborodás. De a társadalom alsó, kétmilliós rétege esetében nem. Ott naponta történik meg minden, ami megtörténhet: gyerekelvétel, kilakoltatás, vagy épp az, hogy különösebb ok nélkül őrizetbe vesznek valakit.”

Ferge szerint a legérdekesebb a Fidesz politikájában, hogy csupa rögtönzésből áll össze, egy rendkívül egységes irány:

“Ilyen konzisztens politika a sztálinizmus óta nem volt. A spanyoloknál vagy az olaszoknál a különböző krízisek idején ugyanilyen rögtönzéseket lehetett látni, de ott nincs egy “vezérfonal a cselekvéshez”. Nálunk van. Ennyiben teljesen bolsevik jellege van a politikának.

Vásárhelyi Mária: Mérhetetlen aljasság, ha a hatalom kizárólag az emberi tudatlanságra és butaságra épít

A csapda bezárult, Magyarország bentreked

A pirézek után támad a Soros párt! – győz az elbutulás?

Egy hozzászólás itt: “Ferge Zsuzsa: a Fidesz számára mindenki élete nyitott könyv

  • 2018.01.31 - 14:15
    Közvetlen hivatkozás

    felismerte hogy nincs egyseg mert fogadatlan prokatorok basszak az anyjukat a z ellenzek élén es hordaba verödve csodat var mindenki.a személyeket meg igy konnyu levadaszni szép csendesen a hatalom minden eszkozevel.csak a kibelezesuk a kiút

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük