Festőnek állt a bécsi állatkert óriáspandája

Festeni kezdett Yang Yang, a bécsi állatkert nőstény óriáspandája. A mázolmányokat 490 euróért (160 ezer forint) árusítják egy közösségi finanszírozási projekt keretében, hogy a bevételből könyvet jelentessenek meg az óriáspandák bécsi történetéről.

25 ezer eurót akarnak összegyűjteni

A Schönbrunni Állatkert hétfői közleménye szerint kereken 100 „festményt” várnak Yang Yangtól, a műveket az eredetiséget igazoló okmánnyal együtt árusítják a startnext.com oldalon. Ha október 9-ig összejön a várt 25 ezer euró (8 millió forint), megjelenhet a fotókkal gazdagon illusztrált kétnyelvű összefoglaló kötet az osztrák fővárosba került pandák történetéről.

Munkáját sárgarépával és édesburgonyával jutalmazzák

Yang Yang, amely elsőként, 2003-ban érkezett Bécsbe párjával, Long Huival, a kulisszák mögött alkot egy rácson keresztül, az állatgondozók tartják neki a papírt, amelyet összepingál. Eveline Dungl zoológus szerint a többszörös anya élvezi a festegetést, alig várja, hogy megkapja a külön e célra barkácsolt bambuszecsetet, és ha nincs egyéb teendője, egymás után akár több képet is készít. Stílusa változó – az óriáspandák bundájához illően –, azonban csak kétféle színt használ, feketével fest a fehér alapra. Munkáját sárgarépával és édesburgonyával jutalmazzák.

Megvehetők a pandák rágásnyomait viselő bambuszrudak is

A kiadni szándékozott album Daniel Zupanc állatfotós képeiből válogat: több mint 10 éve fényképezi az óriáspandákat Bécsben. 

A projekt keretében külön díjazás ellenében meg lehet tekinteni a schönbrunni pandaház hátsó fertályait, és bekeretezve meg lehet vásárolni a pandák rágásnyomait viselő bambuszrudakat is.

Nonja, az orangután is festett – világhírű lett

A Schönbrunni Állatkertben nem Yang Yang az első lakó, amely festőnek állt: Nonja, a tavasszal 42 évesen elhunyt nőstény orangután is az 1990-es években számos képet festett, amelyekkel világhírűvé vált.

(Forrás: MTI)

Dr. Jane Goodall megemlékezése Koko-ról, a jelnyelven beszélő gorilláról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük