A Fidesz-közeli offshore cégek 165 milliárdot kaszáltak az állami migráns-betelepítő kötvényeken - Városi Kurír

Sorting by

×

A Fidesz-közeli offshore cégek 165 milliárdot kaszáltak az állami migráns-betelepítő kötvényeken

Demeter Márta, a LMP országgyűlési képviselője bulldog módjára ostromolja a kormányt a letelepedési kötvények ügyében. Nemrégen “Az eddigieknél is többet kaszáltak a letelepedési kötvényeken” címmel írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Hirdetés

Állami migráns-betelepítő kötvény

Az LMP -s képviselő kérdésére – “természetesen” – Hornung Ágnes, a tárca államtitkára írta alá a “választ”. Az államtitkár által írtak mindennek tekinthetők, csak valódi válasznak nem. Minden igyekezete arra irányult, hogy üres, semmitmondó szöveggel lerázza a képviselőt. Cinikusan írta:

“Minden olyan ember, aki letelepedési kötvényt vásárolt, bankszámlát nyit és biztosítást köt Magyarországon. Mindannyiukra potenciális befektetőként tekintünk, de bizonyára Képviselő asszony is tisztában van azzal, hogy a magyar adatvédelmi jogszabályok nem engedik az adatbázisok összehangolását. A minisztériumnak nincs lehetősége és nem is feladata az, hogy megfigyelje és adatot gyűjtsön a letelepedési kötvényt vásárlók gazdasági tevékenységéről.”

Demeter Márta nem nyugodott bele a semmitmondó, üres válaszba. Úgy tett, mint eddig mindig, nem hagyta magát lerázni, újabb kérdéseket tett fel a miniszternek. Többek között erre volt kíváncsi:

  1. Amennyiben nem gyűjtenek adatot a kötvényeket vásárlók gazdasági tevékenységéről és az adatvédelmi szabályok nem engedik az adatbázisok összehangolását, akkor mégis honnan tudja, hogy minden ember, aki letelepedési kötvényt vásárolt, bankszámlát nyitott és biztosítást kötött Magyarországon?
  2. A törvény mely rendelkezése alapján kellett bankszámlát nyissanak és biztosítást kössenek a kötvényt vásárlók?
  3. Amennyiben ez nem törvényi előírás, úgy honnan tudja, hogy minden vásárló nyitott bankszámlát és kötött biztosítást Magyarországon? Feltétele volt-e ez annak, hogy megkaphassák a letelepedési engedélyt?

Az LMP -s képviselő kérdésére – “természetesen” – Hornung Ágnes, a tárca államtitkára írta alá a “választ”. Az államtitkár által írtak mindennek tekinthetők, csak valódi válasznak nem. Minden igyekezete arra irányult, hogy üres, semmitmondó szöveggel lerázza a képviselőt. Cinikusan írta:

“A letelepedési engedély megszerzésének szükséges, de nem elégséges feltétele a teljes körű egészségbiztosítással – vagy az ellátás költségeivel – való rendelkezés,illetve annak bizonyítása, hogy a magyarországi lakhatás és megélhetés fedezete biztosított, mely alapesetben magyarországi hitelintézetnél készpénz-megtakarítást igazoló, hitelintézeti igazolással támasztható alá.”

Nagy kegyesen még hozzátette a választ adó, hogy a “fenti követelmények” a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján nyilvánosan hozzáférhetők.

Nem elég, hogy magyartalanul, szedett-vetetten válaszolt a minisztérium, még arra sem volt képes, hogy pár érdemleges mondatot leírjon az államtitkár. Szégyen, hogy egy jól fizetett magyar közszolga ilyen arcátlan szöveghez a nevét adta.

Úgy látszik, a Fidesz kormány számára kínos kérdés a letelepedési kötvények ügye, félnek tőle, mint a tűztől. Meg is értem, hiszen a jelek szerint a kötvények eladásának egyetlen célja volt, hogy a klientúra zsebét jól megtömjék pénzzel. Hitelesnek tekinthető információk szerint 6585 fő vásárolt államkötvényt. A családegyesítéssel együtt 20 ezer bevándorló kapott letelepedési lehetőséget hazánkban. Ezzel hozzájutottak az EU-ban szabad mozgást biztosító útlevélhez is.

A hivatalosan persze nem megerősített információk szerint, a Fidesz-közeli offshore cégek 165 milliárd forint körüli bevételre tehettek szert. A magyar állam ellenben mintegy 20 milliárd forintot vesztett a “bomba” üzleten.

Az éves parlamenti bizottsági meghallgatásán a kötvény-eladás „szülő atyja”, Rogán Antal arról beszélt, hogy tudomása szerint – vajon honnan tudja – egyetlen letelepedési kötvényt vásárló sem él Magyarországon.

“Én vállalok érte minden felelősséget, ha épp arra van szükség, de azt kell, hogy mondjam önöknek, hogy eddig ezzel Magyarország csak nyert és nem veszített”

Egyes hírek szerint, a propagandaminiszterhez  és cimborájához, Habony Árpádhoz köthető ügyvédi iroda mintegy 10 milliárd forintot tehetett zsebbe a letelepedési kötvényekből. A bizottsági ülésen Rogán elmondta, hogy személyes haszna nem volt a kötvények eladásából.

Orbán Viktor valóságos háborút folytat a menekültek ellen, ugyanakkor jó pénzért gyakorlatilag csak az nem vásárolhatott kötvényt, aki nem akart. Az országnak semmi haszna nincs az ügyletből, kizárólag a kötvényt forgalmazó – ismeretlen tulajdonosi hátterű – cégek jártak túl. Arról, hogy kerülhetett-e  kormány közeli potentátok zsebébe, netán a pártkasszába egy kis apró, arról nem szól a fáma. Talán egyszer még ezt is megtudhatjuk.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.