Még a Fidesz-szavazók negyede szerint is nőtt a korrupció Orbán kormányzása alatt

A Fidesz-szavazók egyharmada is azt gondolja, fideszes kapcsolatok nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani. Ez derül ki abból az átfogó, korrupcióval kapcsolatos felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

Összességében azt látni – és ebben nagy meglepés nincs –, hogy a Jobbik, illetve a baloldali, liberális pártok szimpatizánsainak gondolkodása elválik a kormánypárti szavazókétól. Az ellenzéki választók jóval nagyobb problémának tartják a jelenlegi korrupciós helyzetet, és annak hatásai is jobban zavarják őket, mint a fideszeseket.

A Fidesz-szavazók sokkal megosztottabbak a kérdésben. Miközben megengedőbben viszonyulnak a korrupció jelenlegi szintjéhez, mint az ellenzéki szavazók, több esetben nem tudtak egyértelműen nemet mondani arra, hogy a kormánynak is nagy szerepe van a helyzet kialakulásában. 34 százalékuk szerint például az országot teljesen átszövi a korrupció, és 31 százalék szerint ez már az ország működését veszélyezteti.

Jóval kisebb mértékben, mint az ellenzékiek, de a Fidesz-szavazók is problémának érzékelik a korrupciót és annak hatásait. Az 59 százalékuk teljes mértékben, 27 százalékuk pedig részben egyetért azzal a felvetéssel is, hogy a korrupcióban érintett személyek érdemtelenül gazdagodnak meg.

Arra a kérdésre, hogy kirívóbb mértékűnek érzik-e a korrupciót a 2010 óta tartó időszakban, mint előtte volt, a kormánypárti szavazók negyede (24 százaléka) is úgy válaszolt, hogy nyolc év alatt romlott a helyzet, bő harmaduk (37 százalék) nem lát különbséget a két időszak között, és hozzávetőleg ugyanennyien (35 százalék) mondják azt, hogy a mostani állapot nem kiemelkedő.

A Jobbik szavazóinak több mint a kétharmada (69 százalék) úgy gondolja, hogy 2010 óta sokkal szembetűnőbb a korrupció, mint korábban. Ebben a kérdésben tehát biztosan nem igaz, hogy egyenlőségjelet tesznek a 2010 előtti és a 2010 utáni kormányok közé, utóbbiról rosszabb a véleményük.

A kutatásból kiderül, hogy az uniós támogatásokkal kapcsolatos botrányokról szóló hírek sem kerülték el a kormánypárti választókat. 44 százalékuk úgy gondolja, hogy ha továbbra is szabálytalanul költi el a kormány az Európai Uniótól kapott pénzeket, akkor előbb-utóbb büntetésre lehet számítani.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük