Kerítésen túlKultúra

Fidesz-világ Erdélyben? – Lemondott Gáspárik Attila a marosvásárhelyi színház igazgatói tisztségéről

Fidesz-világ Erdélyben? - Lemondott Gáspárik Attila a marosvásárhelyi színház igazgatói tisztségéről

Klaus Iohannis államfőhöz címzett nyílt levélben mondott le a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház éléről Gáspárik Attila, aki január óta ügyvezető igazgatóként tevékenykedik. A színházat 11 éve igazgató Gáspárik úgy döntött, betelt a pohár, annál is inkább, mert már régóta az ellehetetlenítésén dolgoznak amiatt, hogy nyíltan kritizálja az RMDSZ politikáját – írta a Klubrádió a Transtelex nyomán.

“…rossz rémdráma…”

„A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ügye tavaly november óta rossz rémdrámaként hömpölyög, akkor volt a beszámolóm az utolsó öt évről. Én már akkor bejelentettem, hogy nem szeretném tovább folytatni, két mandátum, tíz év bőven elég volt az intézmény élén. Elfáradtam, feléltem a szellemi tartalékaimat, nem vagyok képes ilyen hosszú távon jól teljesíteni, és egy langyos színházhoz meg nincs kedvem”

– kezdett bele távozása okainak vázolásába Gáspárik.

A „megritkult levegő”

A színházvezető elmondta a Transtelexnek, hogy amióta kritikusan szemléli a magyar érdekképviselet, az RMDSZ működését, azóta

„megritkult körülötte a levegő”.

Évek óta nyílt titok, hogy a szövetség vezetősége szeretné leváltani a marosvásárhelyi színház éléről. Informális beszélgetések alkalmával többen figyelmeztették arra, hogy

„meg vannak számlálva napjai.”

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Vége….

Ennek jeleként a második mandátumát követő kiértékelőn nem kapott olyan osztályzatot, amely automatikusan egy harmadik mandátumra jogosította volna fel. Ezért versenyvizsgára kellett volna jelentkeznie, azonban a szaktárca folyamatosan halogatta ennek kiírását. Kéthavonta hosszabbították a kinevezését, a legutóbbi október 17-én jár le. Ennek az áldatlan állapotnak a végére szeretne pontot tenni a lemondással, ugyanakkor úgy érzi, hogy ezt az utolsó pillanatot is fel kell használnia arra, hogy a színház helyzetére hívja fel a figyelmet.

„Köszönöm a kollégáknak ezt a remek 11 évet, amit együtt tölthettünk. Én a munkát decemberig előkészítettem, távozásom esetében nem lesznek fennakadások, mert egy ember hiánya miatt nem omlik össze a rendszer”

– jelentette ki. Gáspárik szerint közben a minisztériumban őrült erővel keresnek egy új vezérigazgatót a helyére.

Parászka Boróka szerint….

“Valóságos kataklizma zajlik az erdélyi magyar kulturális életben. Lemondott Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Lemondása nem volt váratlan és előzmény nélküli. Az egyik legfontosabb erdélyi kulturális intézményről van szó, a mostani válság nagyon nagyon sokakat érint nem csak a színházon, a városon, az itt működő művészeti egyetemen belül, de egész Erdélyben, sőt Magyarországon is. Hosszan, alaposan kell foglalkozni ezzel, írok is majd később. Most csak az önreflexió kedvéért rögzítem, hogy

Gáspárik ellen főleg jobbról és szélsőjobbról tudatosan vezérelt, agresszív lejárató kampány indult a Fidesz és az (egykori?) Jobbik erdélyi hálózatain keresztül.

A direktor szakmailag és emberileg is súlyosan kifogásolható, de

ezek a hozzászólások másról szólnak.

Néhány tucat ember nyomja két napja több száz kommentben személyeskedő, dehumanizáló hangnemben. Egyetlen egy olyan megjegyzést sem találtam ami konkrét előadást, színházi produkciót kifogásolt volna. A kritikusok többsége láthatóan azt sem tudja, hol található ez a színház, előadást meg végképp nem látott errefelé. Viszont végtelenül sérelmezik, hogy Gáspárik Soros embere, ultralibsi, és tiltakozott Orbán fajkeveredésről szóló beszéde ellen.

Mi a válasz erre ellenzéki oldalról? Majdnem semmi.

Az úgynevezett ellenzéki média ingerküszöbét alig éri el a botrány. Az alatt a néhány megjelent anyag alatt, ami látható, viszont olvasható az Orbán kritikusok véleménye. Ők attól tartanak, hogy a Marosvásárhely Nemzeti Színházat nehogy a magyar adófizetők pénzéből újítsák fel.

Ennyi hozzáfűznivalójuk van a boszorkányégetéshez, lejáratáshoz.

És mit csinálnak azok, akik valóban jártak színházba, akik tudják, mi történt a marosvásárhelyi színpadon a Gáspárik érában?

A valódi kultúra fogyasztók? Hallgatnak. A magyar propagandisták egymás torkát szorongatják, a kultúremberek csendben, visszahúzódva várakoznak.

A legfontosabb magyar színházak egyike meg most megy gajra. Ennyit az erdélyi, s úgy általában a magyar kultúra állapotáról, a közhangulatról, az etikus nyilvános vitákról meg úgy általában a tájékozottságról.”

-írta az erdélyi újságíró.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!