A FIFA már a jövőbe tekint

Még véget sem ért az idei futball-világbajnokság, a FIFA már kezdi megvonni a mérleget, és a jövőbe tekint, a fényes jövőbe, mely… hát, érdekesen fog kinézni. Legalábbis szokatlan lesz a katari világbajnokság, ugyanis minden eddig szokással ellentétben nem nyáron rendezik, ami ugyan érthető, csak sok érdekes következménye lesz.

De lássuk apróra, mi mindent tudtunk meg. Először is, jöjjön a dolgok szép része. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot minden idők legjobbjának nevezte Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke. „Fantasztikus, elképesztő, hihetetlen” – jellemezte a tornát a 48 éves sportvezető, aki pénteki sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a szervezőknek, a játékosoknak, a résztvevő csapatoknak, az oroszoknak, Oroszországnak, az orosz kormánynak, Vlagyimir Putyin elnöknek, a szervezőbizottságnak, az orosz szövetségnek és az önkénteseknek. Utóbbiakat a világbajnokság szívének nevezte, s az ő piros pulóverüket viselve nyilatkozott.

A világbékét és az esőerdőket kihagyta, pedig az is kötelező kör, de így is gyönyörűeket mondott, annyi biztos. „De nem csak a számok alapján volt a legjobb vb. Rengeteg nagyszerű meccset láttunk. Szervezői oldalról pedig kifogástalan volt az infrastruktúra, beleértve a 12 stadiont, a közlekedést, a szurkolók szállítását. A hangulat pedig felülmúlhatatlan, például itt Moszkvában a Vörös tér környéke egy hatalmas buli, együtt ünnepelnek a szurkolók a torna elejétől a végéig” – mondta a svájci születésű Infantino.

A FIFA elnöke szerint a vb két dolgot egészen biztosan megváltoztatott:

Oroszországot és az emberek Oroszországról alkotott képét. Előbbit illetően azt mondta, a házigazda igazi futballország lett, ami nagyban köszönhető a válogatott szereplésének, ugyanakkor az infrastruktúra, a stadionok a jövőnek épültek, s valamennyi létesítménynek biztosított az utóhasznosítása.

„Mindenki egy csodás országot fedezett fel, amely bemutatta gazdag kultúráját és történelmét. Százezrek élvezték a vendégszeretetet és a vb-hangulatot” – mondta Infantino, aki külön kiemelte a legnagyobb számban érkezett dél-amerikaiakat és mexikóiakat, akik igazi fiesztát varázsoltak a stadionokba és környékükre, továbbá a japán drukkereket, akik pedig kitakarították az arénát csapatuk kiesése után.

Szélesebb lett a jó csapatok köre

A szakmai értékelése már valamivel fontosabb, mint ez a laudáció, ami bármelyik moszkvai napilapból előkerülhetett volna. Eszerint sokkal szélesebb lett a jó csapatok köre, megszűnt a kicsi és nagy országok közti különbség, erre a döntős horvátokat és bronzmérkőzésen érdekelt belgákat hozta példaként. Arra a felvetésre, hogy sorozatban negyedszer európai győztes lesz, ráadásul a legjobb négy között ezúttal csak európai csapat van, úgy reagált: a labdarúgásban sosem volt egyensúly világszinten. Ezt mutatja, hogy a vb-nek csak európai és dél-amerikai győztese volt, ugyanakkor szerinte a mezőny egyre kiegyensúlyozottabb, ennek köszönhető, hogy az elmúlt húsz évben két új győztest avattak Franciaország és Spanyolország révén. Hozzátette, ezúttal olyan finálé lesz, amelyben az egyszeres világbajnok franciák a döntőben még nem szerepelt horvátokkal találkoznak, továbbá megemlítette, hogy Horvátország mellett Belgium is csak másodszor volt érdekelt elődöntőben.

A FIFA elégedett a videobíró bevezetésével

„Rendkívül elégedettek vagyunk a videobíró bevezetésével. Vannak szituációk, melyet meg lehet ítélni így is és úgy is, mivel a futball kontaktsport. De a játékvezető ebben az esetben is újranézheti, ellenőrizheti, adott esetben felülbírálhatja az ítéletét a lassítás megtekintését követően. De vannak egyértelmű helyzetek, például, hogy les volt vagy nem. Ezekben sikerült nullára csökkenteni a hibákat” – mondta Infantino, aki úgy vélte, a mostani vb kevés piros lapja is részben a VAR-nak köszönhető, mert a játékosok tudják, a kamera látja őket, így például nem követnek el arcra irányuló könyökléseket.

„Igazságosabbá vált a játék, ez egy jó kezdet. Persze fejlődni kell, hogy még hatékonyabb legyen a rendszer, de a FIFA elérte a célját a videobíró bevezetésével.” – jelentette ki.

Infantinót kérdezték a mezőny bővítéséről is, melynek értelmében 2026-tól 32 helyett 48 válogatott szerepel majd a vb-n:

„Alaposan kielemeztük a kérdést a döntés előtt. Olyan csapatok maradtak le a mostani tornáról, amelyek korábban szinte állandó résztvevőnek számítottak: Olaszország, Hollandia, az Egyesült Államok, Törökország, de nincs itt a Copa America-győztes Chile, vagy éppen Kamerun sem. Tehát nemcsak a FIFA tagállamainak száma nőtt, hanem a színvonal is emelkedett világszerte. De jó példa a mostani vb-n újonc Panama. Úgy ünnepelték az első góljukat, amikor 6-1-re kikaptak az angoloktól, mintha megnyerték volna a vb-t. Erről szól a vb, így még több ország átélheti ezt.”

Hát jól van. Szép volt, jó volt, huncut, aki tagadja, és valóban példásan sikerült fenntartania az orosz szerveknek a rendet, fegyelmet, ráadásul egyszer sem történt komoly atrocitás, ami bizony dicséretet érdemel.

No, de hogyan lesz legközelebb?

Furcsán. Tény, hogy Katarban nyáron olyan meleg van, hogy nem lehet sportolni, és még a tevék sem bírják ki a napon, ezért is jelentette be Infantino mester, hogy a következő világbajnokság első mérkőzését 2022. november 21-én, a finálét pedig december 18-án, azaz aranyvasárnap tartják majd. Ez Katarnak és a FIFA-nak tökéletesen meg is felel majd, a bolygó mérsékeltebb égövön fekvő részein viszont kicsit bajban lesznek a szurkolók. Ugye, ez a karácsonyi bevásárlások időszaka, ilyenkor előszabadságot sem lesz könnyű kivenni, mindenki az ünnepek alatt, tehát a VB után próbál a családjával lenni, tehát borítékolható, hogy a 2022-es világbajnokság nézettségi rekordot fog dönteni.

Mármint, negatív rekordot: ez lesz minden idők legkevésbé nézett világbajnoksága.

Az is érdekes jelenet lesz, mikor megjön majd a Mikulás, kiosztja az ajándékokat a gyerekeknek, és utána rögtön leül a tévé elé a papával…

No, mindegy, ha a FIFA ebbe belement, mi már nem sokat tehetünk ellene.

Érdekes lesz a következő világbajnokság, annyit mondhatunk.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

A FIFA nem akar szép nőket látni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük