A FIFA nem akar szép nőket látni

Szánalmas és pocsék hely volna a világ nők nélkül, vagy még inkább: elviselhetetlen, és nem tudni, milyenek lesznek ezentúl a labdarúgó mérkőzések közvetítései – ugyanis a FIFA most arra készül, hogy letiltsa a csinos, nőnemű szurkolókat a képernyőről. De legalábbis törekszik rá, hogy minél kevesebb hölgyet mutassanak a közvetítéseken.

Az a helyzet,

hogy a nemzetközi labdarúgó-szövetségnek tanácsot adó antidiszkriminációs szakértők szerint nem a rasszizmus, hanem a szexizmus okoz problémát a világbajnokságon, és a FIFA ennek hatására is arra jutott, hogy kevesebb vonzó nőt szeretne látni a meccseiről készített közvetítésekben. A FIFA diverzitásért felelős vezetője, Federico Addiechi azt mondta, hogy beszélni fog a meccseket közvetítő nemzeti tévétársaságok képviselőivel, ahogy a saját műsorgyártó csapatukkal is.

A téma azután merült fel, hogy szerdán áttekintették az idei világbajnokság antidiszkriminációs programját, és több olyan esetre is fény derült, hogy szurkolók zaklattak a helyszínről bejelentkező riporternőket. A FIFA arra jutott, hogy a szexizmus egyszerűen nagyobb problémát jelentett a vb-n, mint a rasszizmus. Ezzel összefüggésben jutottak arra, hogy azt szeretnék, ha a jövőben a meccsek alatt kevesebb jól kinéző, fiatal nőről közvetítenének vágóképeket a tévécsatornák.

Hát kérem. Lehet, hogy Federico Addiechi úr okos ember, én azonban ezt egy nagyon buta döntésnek tartom. Egyrészt: nem érdemes szembeállítani a rasszizmust a szexizmussal, nincs olyan, hogy a rasszista nem szexista vagy fordítva. Előfordul az együtt is, külön is, bár ne fordulna elő. Szóval nem okos már maga a két probléma összevetése, összehasonlítása sem. Aztán meg: a rasszista jelenségek sem attól szűnnek meg, hogy nem nézünk oda, nem veszünk róluk tudomást, akármilyen ocsmányak is, hanem attól, ha büntetjük őket, vaskézzel. Van, aki a szelíd felvilágosítás híve, de sajnos azt is számításba kell vegyük, hogy aki olyan primitív, hogy eljut a rasszizmusig, annak minden szép szó kevés. Az csak a büntetésből ért.

Ami viszont a szexizmust illeti, tagadhatatlan, hogy az idei VB-n bizony sosem látott jelenetek is előfordultak.

Ott volt például Julia Guimaraes brazil riporternő esete, aki Jekatyerinburgból jelentkezett volna be a Japán-Szenegál meccs előtt, amikor egy ismeretlen férfi odalépett hozzá, meg akarta csókolni és a mellét kezdte fogdosni. Mindezt kamerák előtt, élő adásban. A kollegina félbeszakította az élő bejelentkezést, és felemelte a hangját: „Soha többet ne csinálj ilyet, oké? Nem engedem meg, hogy ezt tedd. Ez nem udvarias, ez nem helyes. Sose tedd ezt egy nővel. Tisztelet!” A fickó alig győzött elmenekülni, de a jelenség akkor sem elhanyagolható.

És ha nincs ott kamera?

És ha nem riporternő a célpont, hanem szurkoló hölgy?

Nyilván tenni kell valamit az ilyen cselekmények ellen. Ám talán nem az volna a legbölcsebb lépés, hogy eltüntetjük a hölgyeket a közvetítések képeiről – attól ugyanis, hogy nem látjuk őket, még ott lesznek.

A megoldás az volna, hogy a zaklatókat példásan megbüntetik. Amint az élet más területein is.

Akkor ugyanis meggondolnák, mit tesznek.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

FIFA-büntetést kaptak az oroszok neonáci zászló miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük