Sorting by

×

Figyelem! 500.000.-Ft nyomravezetői díj!

“Félmillió forint nyomravezetői díjat ajánlok fel annak a személynek, akinek információi alapján sikerül nevesíteni és elfogni azt az elkövetőt, aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb környezetszennyezését okozta.

Történt, hogy 2020 december 9-10., környékén ismeretlenek nagy mennyiségű (több köbméter – néhány szakember szerint legalább 6 köbméter !) fáradt olajat engedtek le a Szigetszentmiklós, Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába.

A hatalmas mennyiségű olaj az RSD medrébe bekerült

A kifolyó alatti úszóláp-nádas fogta meg, tartotta meg a szennyezést, kb. 3-4000 négyzetméteren! Szerencsére a víztestbe nem került be! Azonban van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 cm vastagságban áll a fáradt olaj! Natura 2000 terület, ex-lage védett úszóláp, stb. Nem kell ragozni a tett súlyát!

A Közép-Duna-vögyi Vízügyi Igazgatóság szombaton szerzett tudomást a történtekről. Példás gyorsasággal szervezték meg a védelmet és az elhárítást. Harmadfokú vízminőség-védelmi fokozat elrendelése mellett odavezényelték a szükséges véderőket, technikákat melyek már aznap munkához is láttak. A III. sz. Szakaszmérnökség szakemberei és a többi segítségül hívott vízügyes kolléga tudta a dolgát!

Szombaton délután elgátolták a csatorna kifolyóját

A csatorna medrében elhelyezték az olaj-felitató paplanokat, megkötő vegyszereket és elkezdték kitermelni az olajat. Vasárnap reggel megtörtént a lápos nádasban a szennyeződés pontos kiterjedésének megállapítása is. A helyszínre vezényelt TRUXOR kétéltű lánctalpas munkagéppel egy csatornát vágtak a nádasban az olajszennyezés körül. Ebbe a csatornába felfújható, úszó merülőfalat húztak be a géppel, kvázi bekerítve a szennyeződést, biztosítva azt, hogy nem kerülhet az RSD folyásába az olajból. A profi módon dolgozó vízügyesekről, az érdekes kétélű munkagépről számos fotó, videó és drónvideó is készült, bemutatva az emberfeletti védekezési munkát, melyet a mocsaras területen végeztek, harcolva a mindent beborító undorító olajjal. Ezeket az anyagokat a Vízügy saját oldaláról rövidesen megoszthatjuk.

A bekerített területről ezt követően ki fogják termelni a szennyezett nádast, a megkötő anyaggal felitatott olajat, és az olajsárral terhelt iszapot is, melyeket veszélyes hulladékként szállítanak el.

Ez a munka feltehetően 1-2 hétig is el fog tartani

Nagy köszönet és hála a Vízügy gyors reagálásáért és a vízügyesek munkabírásáért, melyet szeretett vizünk érdekében ezekben a percekben is végeznek !

Ezen közben megtörténtek a hatósági eljárások, katasztrófavédelmi-, rendőrségi feljelentések is, melyek folyamatba léptek.

Az elkövető mielőbbi előtalálása okán szeretném tehát felajánlani a fenti díjat! Kérem, hogy aki látott valamit a csatorna nyomvonalán, vagy az említett kifolyónál szerdán vagy csütörtökön, kérem jelezzen privátban, hogy az illetékesekkel összehozhassam. Anonimitás és a nyomravezetői díj garantált!”

Forrás

figyu

átver

Egy hozzászólás itt: “Figyelem! 500.000.-Ft nyomravezetői díj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.