Figyelem! Egyelőre még támad a fagy az utakon, de hogy később mi lesz…

Szerdán a hajnali fagy a középső és keleti országrészben ismét erősen támadta az utakat. Aki most indul útnak, annak nem árt számolni  a nehezített körülményekkel. Fagyos a reggel.

Délelőtt párásság várható

A nap további részében sem érkezik jelentős változást hozó front, de nő az esélye a reggeli, délelőtti párásság, köd és rétegfelhőzet kialakulásának. Napközben még a változó, többnyire áttetsző vagy teljesen elvékonyodó felhőzeten át szűrt napsütés lesz jellemzőbb. A Nyugat-Dunántúl és az északkeleti országrész fölött lesznek felhősebb időszakok, területek.

Éjszaka, északnyugat felől vastagabb felhőtakaró sodródik az ország fölé. A déli országrészben eleinte csillagfényes, párásodó idő várható. Hajnalban, az északi határvidéken ónos szitálás előfordulhat, de jelentős csapadék nem érkezik. A felhőzet alatt mérséklődik az éjszakai fagy, északnyugaton fagypont feletti értékek várhatóak jellemzőbbnek.

Csütörtökön borongósabbra fordul az idő egy tőlünk északra elhaladó frontfelhőzetnek köszönhetően. A déli országrész fölé várható valamivel vékonyabb felhőzet. Az északi országrészben egész nap előfordulhat szitálás, mely Nógrádtól keletre helyenként tartós ónos szitálást eredményezhet!

Este, éjszaka a magas szintű felhőzet szakadozhat, de párásság, mérséklet rétegfelhőzet továbbra is előfordul az ország fölött. Már nem valószínű szitálás. Nyugaton gyengébb, keleten északkeleten erősebb fagy várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda reggel nyugaton -2 – +1, másutt -4 – -7, az északi fagyzugokban -10,

szerda délután +1 – +5, az északkeleti határvidéken 0,

csütörtök reggel északnyugaton +1, délkeleten -6 fok körül alakul.

Folytatás

– Pénteken többnyire felhős időre van kilátás, párásság is előfordul, de napközben átmeneti időszakokra, helyenként csökkenhet, szakadozhat felhőzet, időszakos, téli napsütés is előfordulhat. Éjszaka, nyugaton feltámad az északnyugati szél.

– Szombaton, délelőtt, a Dunántúlon előreláthatólag élénk északnyugati szél fúj, így ott valószínűbb a napos, enyhébb időjárás. Északkeleten, keleten szélcsendes ködfelhős, derengő napsütéses, hidegebb idő ígérkezik.

– A jövő hét első napjain ismét az eseménytelen időjárás, szélcsend, reggelenként több fokos fagy, napközben kevéssel fagypont feletti hőmérséklet, változóan párás, szűrt napsütéses, illetve szürke, rétegfelhős időjárás most a legvalószínűbb.

Közlekedés meteorológia

Szerdán napközben jó látási viszonyok, zömmel száraz utak várják az útnak indulókat, azonban a hajnali és éjszakai erősebb fagyban síkosabbá váló útfelszínen jelentősen növekvő fékúttal kell számolni, illetve az indulást meghosszabbíthatja a szélvédők jégtől való tisztítása.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Figyelem! Egyelőre még támad a fagy az utakon, de hogy később mi lesz…

  • 2020.01.08 - 09:57
    Közvetlen hivatkozás

    Az “Egyenlőre” egyelőre – ha valami csoda nem történik -, “Egyelőre”! A V.K. – egyelőre -, nemhogy írni, de helyesen írni sem tud.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük