Figyelem ez a meleg már valóban nem vicc

Aki teheti, a  hőség miatt a nagyobb megterhelést a jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse, napközben ne terhelje a szervezetét. Nem győzzük elégszer leírni:igyon sok folyadékot, de ne cukros és bubis üdítőket, és ne sört!

Sokan hívnak mentőt

A nagy hőségben átlagosan 10-15 százalékkal nő az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) beérkező riasztások száma – közölte az OMSZ szerdán az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akik valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségben szenvednek.

Azt ajánlják: aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse. Továbbá a hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, ám nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani.

A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás, illetve a napszúrás veszélye miatt.

Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet – tanácsolja a mentőszolgálat, amely arra is figyelmeztet: a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációképessége, meghosszabbodik a reakcióidő, így fokozott a balesetveszély.

Orvosmeteorológia

víz
Igyon sok folyadékot!

A következő egy két napban fronthatás nem várható. A kánikulában intenzívebb fejfájást tapasztalhat és gyakori lehet a rosszullét. Az elalvást is megnehezíti a meleg, lefekvés előtt fogyasszunk el egy csésze levendula teát, amely elősegíti a nyugodt pihenést és könnyebbé teszi az elalvást.

A hőségben könnyen kaphat hőgutát és könnyen kiszáradhat, amennyiben nem figyel eléggé. Nem javasolt zsíros ételeket fogyasztani. Északkeleten főleg délután alakulhatnak ki zivatarok, melyek hatására erősen fülledté válik a levegő. Az asztmások zivatarok idején ne tartózkodjanak a szabadban, maradjanak zárt térben a zivatar elvonultáig.

Magas UV sugárzás

kánikula
Könnyítse szervezetének a hőség elviselését!

Fennáll a napszúrás és a leégés veszélye. 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon! Kenje be bőrét magas faktorszámú fényvédőkrémmel, viseljen szalmakalapot és kerülje a napozást.

Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget!

Strandolás közben ügyeljen bőrének folyamatos újrakrémezésére. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hidegvizes ruhadarab is hűsít. A közlekedésben az erős napsugárzás és a tompa reflexek okozhatnak problémát. Vezetés közben viseljen napszemüveget még kora este is, ugyanis a lemenő nap fénye is vakítóan hathat. A meleg hatására tompulnak reflexei és vezetés közben is rosszullétet tapasztalhat. A balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és óvatosabban! (Forrás: WEBBeteg)

A pollenterhelés tovább fokozódik

allergia
Ön tudja, hogy allergiás-e, és igen mire?

Az allergiások körében tüsszögés, szemviszketés és orrfolyás jelentkezhet, és ezek a tünetek a meleg időben fel is erősödhetnek. A parlagfű és a csalánfélék virágoznak, a kültéri allergén gombák szórják spóráikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük