A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptették a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra – így Budapestre is – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt.


A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja.

hoseg
Kutya-meleg lesz ma is

Az előrejelzés szerint hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség. Tarlós főpolgármester ezúttal tette a kötelességét és utasította, akit tudott, hogy a Főváros cégei tegyenek meg mindent azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén. Minderről közleményt adtak ki:

“A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.

locsolas
A Petőfi híd vasárnapi mosása miatt egy forgalmi sávot le fognak zárni

A hőségriadó ideje alatt 2×12 órás műszakban, mintegy 20 mosó célgéppel végzi a budapesti utak locsolását.
Nappal a lakótelepek, a sűrűn lakott városrészek útjait, az éjszakai műszakban a főútvonalakat locsolják. A sínek hűtését csak a BKV megrendelésére végzik az adott vonalakon és időszakban.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.

strand
Illusztráció: piaxabay

által üzemeltetett strandok – Palatinus, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői – a hőségriadó ideje alatt 1 órával hosszabban tartanak nyitva. A hangosbemondóban folyamatosan felhívják a kedves vendégek figyelmét, hogy a tűző nap elől vonuljanak az árnyékos területekre, folyamatosan ügyeljenek a folyadék utánpótlásra. A hétfőtől vízautomatákat helyeznek ki, ahol téritésmentesen biztosítják a Csillaghegyi ásványvíz fogyasztását.

A FŐKERT Nonprofit Zrt.

Szent Istvan park
A Szent István park rózsái, ebben a kánikulában is gyönyörűek.

A cég nem csupán zöldterületek fenntartásával és megóvásával foglalkozik, hanem az épített környezeti elemként definiált ivó-, dísz- és szökőkút üzemeltetéséért is felel. Április közepétől-október végéig működtetik a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, díszkutakat, csobogókat, ivókutakat. A  hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.

Így éljük túl a forró éjszakákat!

 

A Táraság kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

viz
Illusztráció:pixabay

A hőség idejére vonatkozó hasznos információkat olvashat a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.
A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A Fővárosi Vízművek Zrt.

Vízosztas
Vízosztás (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A rendkívüli hőségre való tekintettel hétfőn vízosztással enyhíti a hőség hatásait, a már megszokott módon és helyszínen, a Deák téren várja vízosztó ponttal a fővárosiakat és a Fővárosba látogatókat, a déli óráktól zacskós vizet kínálnak a Deák téren. A Társaság üzembe helyezi a rendkívüli helyzetekben már számos alkalommal jól vizsgázott vízcsomagoló berendezését, hogy hétfőn a déli óráktól hűtött tasakos vízzel javítsa a hőség ellenére a városban közlekedők komfortérzetét. A meleg enyhüléséig ezt követően naponta 10 és 18 óra között várják az enyhülésre vágyókat a Társaság munkatársai.”

Országszerte hőségre és felhőszakadásra figyelmeztetnek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét