Figyelem! Így élheted túl a hőséget

Változatlan marad az idő, amiről mindenki dötse el maga, hogy jó, vagy rossz hír. Továbbra is az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérséklet várható. Az OMSZ előjelzése után néhány jó tanács a a hőség ellen!
[mnky_ads id=”10551″]

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A reggeli, délelőtti órákban főként az Alföld keleti és déli részén lesz felhős az ég, és ott elszórtan előfordulhat csapadék. Ezt követően mindenütt többórás napsütésre és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szórványosan valószínű zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás is kísérhet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között várható. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

[mnky_ads id=”10552″]

Hőség – Mennyi folyadékra van szükségünk?

iszik
Illusztráció Fitt.com

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet igyunk. A legjobb szomjoltók a csapvíz és a szénsavmentes ásványvizek. A teák is ajánlhatók, főleg gyógyfüves, gyümölcsös teák. A legjobb, ha szobahőmérsékletű italt fogyasztunk, mert a jéghideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetet. Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis. Idősebb korban akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember, a hőguta megelőzése a fokozott folyadékbevitellel, és az árnyékos helyen tartózkodással biztosítható.

Haladunk a forróégöv felé?

Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb – gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek esetében is – a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás.

Mit tegyünk az eszméletét vesztett emberrel?

ájulás
(Illusztráció: Shutterstock)

A beteget minél hamarabb fektessük le, lehetőleg szellős, árnyékos, hűvös helyen. Lábait kissé emeljük meg, polcoljuk alá. Ruházatát lazítsuk meg. Amennyiben még nem tért magához, ellenőrizzük a légzést és keringést ha csak a hőség az ájulás oka esetében ezek normálisak. Az eszmélet visszatérése után maradjunk vele, kérdezzük meg, megütötte-e magát, igényel-e segítséget. Azok a betegek, akiknél a különböző okból történő ájulások viszonylag gyakran előfordulnak, valószínűleg ismerik már annak mechanizmusát, ez is segítheti őket a megelőzésben.

(Forrás: WEBBeteg Dr. Kónya Judit)
[mnky_ads id=”10553″]
Kapcsolódó

Doktor úr, mosott kezet? – avagy Semmelweis beájulna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük