Sorting by

×

Figyelem! Itt van a rendhagyó kormányinfó bejelentései élóben!

Péteken derült ki, hogy – egy hónap után – ismét kormányzati sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Szombaton, ráadásul ilyen váratlanul nem szoktak kormányinfót tartani, ezért sokan várták, hogy vajon milyen fontos információkat akar az emberek tudtára adni a kormány, amiket az augusztus 20-i hosszú hétvége közepén.

A bejelentések….

A tájékoztatót délelőtt 11 órára hirdették meg, mi is nyomon követjük, cikkünk folyamatosan frissül!

Ami eddig elhangzott

Afganisztán:

Húsz éve amerikai kérésnek megfelelően mentünk be, és most szintén amerikai kérésre megyünk ki onnan. A kivonulás kaotikus, a szövetségesek kizárólag a kabuli repteret védik. A fő cél, hogy a magyarokat kimenthessük, majd később a NATO-val közösen értékeljük ezt a nyilvánvalóan kudarcos missziót – mondta Gulyás Gergely.

Ruszin Szendi Romolusz, a honvédség főparancsnoka:

A feladat elrendelése után összeállítottak egy különleges műveleti osztagot, 20 órán belül kidolgozták a feladattervet, majd egy repülőn várakoztak. A helyszíni parancsnokkal folyamatosan tartom a kapcsolatot, de száz százalékig megbízom a parancsnokban.

– mondta Ruszin Szendi Romolusz.

A művelet végére nincs kijelölt időpont. Eddig 78 embert – 10 családot, 23 férfit, 25 nőt és 30 gyermeket – helyeztünk biztonságba

– mondta a főparancsnok, aki azt kérte, senki ne találgasson, biztonsági okokból csak akkor fognak részletes tájékoztatást adni ha az egység hazatért. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt is elmondta,

nem tárgyalunk a tálibokkal, ha egyeztetések vannak, – ha vannak – azt az amerikaiak csinálják.

Magyarország a szövetségeseiről gondoskodik

– mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mi történik a magyarokat ott segítő helyiekkel.

Jelentős migrációs hullámra számítunk: 500.000 és 5 millió közötti számra számít Németország is. A német kancellár most ellentétes álláspontot foglalt, mint 2015-ben: nem ismétlődhet, ami akkor. Ehhez az kell, hogy a környező országoknak nyújtsunk támogatást

– mondta Gulyás Gergely. Hozzátette:

Kötelező kvóta alapján egyetlen embert sem fogadunk be. Ha valaki menekült és hazahozzuk, akkor arról itt születik döntés. Azokat érinti a kimenekítés, akik szövetségeseink voltak és életveszélyben vannak. Rendkívül szűk kör, a közvetlen együttműködők köre, például tolmácsok, akiket meghatároztak, hogy kihoznak. Az alapelv, hogy a magyarokat mindenképp ki akarják hozni, illetve szövetséges országok állampolgárait is, ha marad hely a repülőn.

Van lista a kint lévő magyar állampolgárokról,

ez folyamatosan bővül, de nem mindenki jelentette be, hogy hol van, hoztak már ki olyat, akiről nem tudták, hogy Afganisztánban van

– mondta egy kérdésre Ruszin Szendi Romolusz.

Az országot nem kell lezárni

Gulyás szerint minden ezzel ellentétes híresztelés hazugság. A kormány nem készül ilyesmire, minden változatlan marad, csak arra kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, oltassák be magukat.

A hatodéves orvostanhallgatók is olthatnak a helyszínen

Amikor felkeresik azokat a 65 év felettieket, akik még nem oltották be magukat, jelentette be Gulyás.

Gulyás: A negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni

De ez el fog térni az első három hullámtól, mondta el. Magyarországon szerinte jó a helyzet, de egyértelműen elindult a negyedik hullám. Szerinte a sok beoltott miatt fog eltérni a negyedik hullám az előző háromtól, ezért a rendelkezések is el fognak térni a korábbiaktól. Gulyás szerint bizalmatlanságot keltenek a vakcinákkal szemben, de szerinte minden vakcina biztonságos és hatásos.

Lehet, hogy az afgánok is szövetségesek, de ez nem derül ki egyértelműen

De arra, hogy a családjukat is kimentik-e, azt válaszolta, hogy azokat mentik ki, akik életveszélyben vannak. A program egyébként a tolmácsokat érinti elsősorban, akik régóta a hadsereggel dolgoznak. A miniszter látványosan nem szeretné kimondani, hogy afgánokat is ki fognak menteni.

A választásoknak következményei vannak

Gulyás szerint 2019-ben a választók úgy döntöttek, hogy Karácsony Gergely és a baloldali többség vezesse Budapestet. Ennek már most komoly következményei vannak, Budapesten nem lehet közlekedni, mondta el Gulyás a sajtótájékoztatón, amely a kormány döntéseiről szól.

Orbán Balázs politikai igazgató lett Orbán Viktor mellett

A miniszterelnökségen továbbra is marad, de a miniszterelnök mellett nagyobb léptékű stratégiai kérdésekkel is fog foglalkozni.

Szórakoztató, amikor a Pride-on személyesen részt vevők nevezik giccsparádénak az augusztus 20-i felvonulást

Ezt a miniszter arra mondta, hogy többen kritizálták az ünnepi felvonulást. A Hír TV Szabó Tímeát és Lendvai Ildikót idézte. Gulyás szerint sikeres volt az ünnep.

Gulyás: Gyurcsánynál nem lesz jogállam

Gulyás szerint jogállamilag nem értelmezhetőek Jakab Péter kijelentései, amelyekben börtönnel fenyegetőzik.

De ha Gyurcsány visszatér, nem lesz jogállam.

Huxit?

Az ország érdeke az uniós tagság és az alkotmány is tartalmazza

-mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy ki akarnak-e lépni az Európai Unióból.

Elmentek nyaralni, reméljük, hogy lehiggadtak, és nem kötnek össze olyan ügyeket, amik nem tartoznak össze

-mondta Gulyás a felzárkóztatási pénzek késéséről. Szerinte Brüsszelben összekötik azt a törvényt, amit ő családvédelminek hív, és ami összemossa a homoszexualitást a pedofílával, a Magyarországnak járó támogatásokkal.

Gulyás: A felvonulással és a szobrokkal kapcsolatos esztétikai vitában megértő vagyok

De sem azt nem tudta megmondani, mennyibe került külön a felvonulás, sem azt, hogy mi lesz a szobrokkal később.

Maszk-ügy

Ha a járvány terjedése felgyorsul, a népegészségügyi központ javaslatot tehet a maszkviselés visszahozására De jelenleg erről még nem volt szó a kormányülésen.

Gulyás szerint eddig megfogadták a javaslataikat.

Aki nem beoltva ment tömegbe, az vállalta a felelősséget

Aki beoltatta magát, azoknál minimális volt a megbetegedés esélye, aki pedig nem oltatta be magát, és úgy ment oda, az vállalta a felelősséget, mondta el Gulyás arról, hogy sokan voltak az augusztus 20-i ünnepségen. Mindenki felelős magáért, ez benne van az alkotmányban, mondta el Gulyás.

Az emberi méltóság a korlátja annak, hogy milyen plakátok jelenhetnek meg, de ezt az ellenzék sose tartotta be

-mondta Gulyás a Magyar Fórum kérdésére, ami arról szólt, hogy

tesznek-e valami a plakátok ellen, amelyeken a kérdező szerint felháborító „Orbán és bandája” kifejezés szerepelt a főpolgármester képe mellett.

 

(Forrás)

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.