Figyelem! Most jelentik be az országos koronavírus-szűrés eredményeit – élő!

Ma ismertetik az országos COVID-19 szűrés eredményeit, aminek köszönhetően teljesebb képet kapunk a hazai járványhelyzet alakulásáról.

A Semmelweis Egyetem négy hazai orvosi egyetemmel, a KSH-val és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal karöltve végzett országos koronavírus-szűrést. A vizsgálat célja az volt, hogy teljes képet kapjunk a hazai koronavírus-fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, illetve a járvány alakulásáról – írta a Blikk.

A végleges adatokat szerdán 9 órától egy sajtótájékoztató keretében ismerteti Dr. Merkely Béla,

a Semmelweis Egyetem rektora, Mag Kornélia, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, Dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ elnöke és Dr. Vokó Zoltán, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója.

A tájékoztatót a Semmelweis Egyetem YouTube-oldalán Ön is élőben nézheti, de mi is beszámolunk minden fontos információról.

Dr. Merkely Béla:

 • Május 1. és május 16. között országos szűrést végeztek, azonban az eredmények feldolgozása sok időt vett igénybe, de mind a 10 600 ember adatát feldolgozták, illetve a több mint 12 ezer kérdőívet is elemezték.
 • Március környékén még csak a lázas betegek 6-7 százaléka volt koronavírus-pozitív
  Április végén döntöttek úgy, mikor a kormány lazított a korlátozásokon, hogy ideje megszámolni, mekkora volt az átfertőzöttség, illetve mennyi a pozitív eset.
 • Az országos szűrés előtt a tünetmentes betegeknél 1,13%-ról 0,2%-ra lecsökkent az arány.
 • Az OTP-nél 50 pozitív eset, a Mol-nál pedig csak 2 pozitív eset volt.
 • Több adat is azt bizonyította, hogy lehet újranyitni, nálunk tömeges megbetegedés nem alakult ki.

Mag Kornélia:

 • Reprezentatív minta lényege, hogy mindenkinek van esélye bekerülni a mintába, aki bekerül, az meghatározott részét fogja képezni a népességnek.
 • A fertőzöttség és átfertőzöttség mellett fontos volt, hogy regionális adatokra is fény derüljön.
 • A mintába 489 település került be, budapesti kerületek is
  14 évesnél idősebbeket vizsgáltak.
 • Figyelembe vették, hogy volt-e már a településen fertőzött vagy sem, illetve a település nagyságát is.
 • A személyeket véletlenszerűen, szisztematikus módon választották ki születési dátum szerint sorba rendezve, önkéntes volt a felvétel. Összesen 17787 személyt választottak ki.

Szomorú Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük