Sorting by

×

Figyelem! Ónos eső-riasztás – Ne induljon útnak ha teheti

Másodfokú riasztásokat is kiadott ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra virradó éjjel. Ha teheti ne induljon útnak egyre nő a veszély, de ha mennie kell közlekedjen óvatosan!

Hol hogyan?

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint először Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna megyében adták ki ezeket, de további másodfokú riasztások várhatók még Baranya és Somogy megye területén.

Budapest sem kivétel

Mindemellett az ország nagy részén, a fővárosban is várható ónos eső, ezeken a helyeken azonban egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.
A meteorológiai szolgálat azt írta: éjszaka a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével az esőt egyre nagyobb területen ónos eső váltja fel.

A hajnali óráktól kezdődően a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Akár piros riasztás is jöhet!

“Az időjárási helyzetben rejlő nagy bizonytalanság miatt” akár piros riasztást is kiadhatnak – jegyezték meg, hozzátéve: a vasárnap délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék, majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte:

indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak

– fűzte hozzá.
A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre.
Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni.

Erről szólt nálunk eddig a nap!

átver

Egy hozzászólás itt: “Figyelem! Ónos eső-riasztás – Ne induljon útnak ha teheti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.