A Figyelő emberkísérlete – Itt a legújabb lista

Most már biztos, hogy egy ocsmány, embertelen kísérlet alanyai vagyunk mi, magyarok. Önként és kurjongatva adta oda mindannyiunkat a Fidesz-szavazók tábora és észre sem veszik, hogy elmosódik a különbség köztünk, amint az Orbán-laborba tömörülünk. A Figyelő, mint górcső?

Újabb lista, újabb, alj nélküli gödör

A Figyelő – jegyezzük meg a nevet, nem mert érdemes rá, hanem a jegyzőkönyvnek – a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos publikációs jegyzékének tanulmányozása után arra jutott, hogy az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben feltűnően népszerű a bevándorlás, gendertéma és a homoszexualitás kutatása. Névvel, fotóval, konkrét tanulmányok megnevezésével fel is sorolták a lap online oldalán kedden közzétett cikkben, konkrétan kikre illetve mire gondoltak. Szerző nincs megjelölve.

„Az adófizetői pénzekből fenntartott műhelyekben van olyan munkatárs, aki akadémiai keretek között évek óta nem publikált, de az is kiderül, hogy feltűnően népszerű a gendertéma, illetve a homoszexualitás kutatása”

– ezt írják a Figyelő online változatában kedden megjelent cikkben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben született tudományos publikációkkal kapcsolatban.

„Górcső” – ahogy írják

„most leginkább az MTA kutatóintézeteiben dolgozó, tudományos fokozattal rendelkező szakemberek tiltakoznak az ellen, hogy a kormánynak, és rajta keresztül a közvéleménynek nagyobb rálátása lesz a munkájukra”.

– indokolják az indokolhatatlan listázást a Schmidt Mária uralta lapban.

Emberkísérlet: meddig mehetnek el?

A lap szerint azt lehetne gondolni,

„hogy itt a valós társadalompolitikai folyamatokat követő, a demográfiai krízis megoldására, vagy a gyermekvállalás elősegítésére javaslatot tevő munkák sorakoznak a polcokon, az itt dolgozók ezeken a területeken igen aktív publikációs munkát fejtenek ki. Ehhez képest azonban leginkább a liberális világszemlélet narratívája alapján, a szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás foglalkoztatja a kutatókat”.

A cikkben közlik, hogy abban

„azokat a társadalomtudósokat és munkásságukat veszik számba, akiknek az elmúlt években elenyésző tudományos publikációjuk született, illetve akiknek a kutatási területe erősen ideológia-vezérelt”.

Az objektivitás látszatát is kerülik

„Természetesen e kategóriák szubjektívek, de mivel a tudósok is büszkék témaválasztási szabadságukra, ezért úgy gondoltuk, mi is megengedhetjük magunknak ezt a fajta szubjektivitást”.

Ne feledjük: 2018-at írunk és a helyszín Magyarország. Az is erre a dátumra tehető, hogy mindez ellen senki nem ágál, nem törődve – vagy nem tudva – azzal, hogy holnap bárkire sor kerülhet, aki kerítésen belül él, és akkor is elfordítja a többi, még nem soros a fejét. A kísérlet lényege: meddig mehetnek el. Átörökítettük az embereken való kísérletezést a XXl. századba! Hungarikum!

(forrás: hvg.hu)

Újabb Figyelő-lista

A Professzorok Batthyány Köre bottal sem piszkálná a Figyelőt!

Bokros Lajos: Figyel a Figyelő

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük