Fináli Gábor rabbi: örök macska-egér harc a vélt, vagy valós antiszemitákkal, amit nem nyerhetünk meg

A zsidóság szent napján, sabbatkor, azaz pénteken különösen érdekes olvasmány lehet Fináli Gábor rabbi interjúja, amit a Heti Világgazdaságnak adott. Mi most ennek  a gondolatsornak a legérdekesebb elemeit szedjük csokorba. Érdemes lenne megszívlelni a rabbi mondatait.

Nem lehet egységes magyar zsidóságról beszélni

Fináli Gábor, a Mazsihisz rabbija több cikkben foglalkozott a magyar zsidóság problémájával, javaslatokat is tett arra, hogyan nőhet a hívek száma és miképp lehet nyitottabb a közösség.  

„Amikor látni is valamiféle egységet, az sajnos csak negatív dolgok körül alakul ki. állítja a rabbi. Valami ellenében tudunk egységesek lenni. A széthúzás, amely még a holokausztot is övezte a közös sors ellenére, végérvényes tanulságokkal szolgált, ma már egységesek lennénk egy esetleges biztonsági kihívással szembesülve.”

Fináli Gáboe szerint: ami ma van az, nem az egység hiánya, hanem széthúzás

” Úgy épül fel a rendszer, hogy lefelé haladva nem fogadjuk el egymást, csak fölfelé, azonban ott is elutasításba ütközik az, aki elfogadó lenne. Aki lentebb van, az sokszor érezheti azt, hogy ő nem jó zsidó.

Hozzátette, nehéz helyzet ez, amiben közrejátszik, hogy nem  függetlenek az államtól, ott van a bevett vallásoknak járó állami normatíva és az örök kárpótlás, és ez több milliárd forint évente:

” Magyarországon nem az marad fenn, aki elég embert szolgál ki, hanem akiről így határoztak, ezért a rabbik nincsenek rákényszerítve arra, hogy belegondoljanak, mire van szükségük a híveknek.”

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! 

Egy hozzászólás itt: “Fináli Gábor rabbi: örök macska-egér harc a vélt, vagy valós antiszemitákkal, amit nem nyerhetünk meg

  • 2018.02.02 - 20:14
    Közvetlen hivatkozás

    milyen szent nap?a rablo maganpénzhatalmi bankszterhorda mukodesi leirasa utasitassorozata a követöinek.el kell olvasni az elso 30 pontot nem csak a tizparancsolatot hanem tovabb..sirva is fakad minden zsido hacsak nem adtak ki uj atirtat a gonoszak a bankszterek hogy bukta ne legyen.ha meg valaki elolasta es maradt-rabbik mind-semmi jot ne varjanak.gyilkossagban valo reszvetelért nem puszi jár.esetleg lópuszi

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük