Finn aranyérem a leghosszabb versenyben

A finn Iivo Niskanen nyerte a sífutók klasszikus stílusú 50 kilométeres versenyét a phjongcshangi téli olimpia szombati napján.
[mnky_ads id=”10551″]
Két orosz szerezte meg az ezüst- és a bronzérmet, Alekszandr Bolsunov és Andrej Larkov. Előbbi csak az utolsó kilométeren maradt le, míg utóbbi hátránya két és fél percnél is nagyobb volt. A finnek első aranyuknak örülhettek Phjongcshangban.

A borongós időben 71 induló vágott neki a téli olimpiák egyik legnehezebb, de mindenképpen leghosszabb versenyszámának. A nagy esélyesek nagyjából 20 kilométerig együtt haladtak, mígnem Niskanen ritmust váltott és elhúzott riválisaitól. Egyedül a kazah Alekszej Poltoranyin tartott vele. Az élen haladó duó az üldözőbolyt is nagyobb iramra serkentette, így egyre jobban rostálódott a mezőny, leszakadt többek között a táv világbajnoka, a kanadai Alex Harvey és a négyszeres olimpiai bajnok svájci Dario Cologna is.
[mnky_ads id=”10552″]
Bolsunov féltáv után döntött úgy, hogy az előnyét folyamatosan növelő kettős után ered. Az orosz sífutó 10 kilométer alatt ledolgozta 25 másodperces hátrányát, ráadásul közben Poltoranyin leszakadt a finn versenyzőről, így ketten maradtak harcban a győzelemért. Már tíz kilométer sem volt hátra, amikor Bolsunov megpróbálta eldönteni a versenyt, ugyanakkor Niskanen hiába maradt le egy kicsit léccsere miatt, végül visszaküzdötte magát. Amikor pedig már csak ezer méter volt hátra, akkor a finn kapcsolt nagyobb sebességi fokozatba, és Bolsunov nem bírt vele tartani. Niskanen így Szocsi után Phjongcshangban is az első és egyetlen finn aranyérem részese volt. Négy éve csapat sprintben diadalmaskodott.

A 21 éves Bolsunov pedig közel húsz másodperces hátránnyal elkeseredetten ért célba, mivel negyedszer állhat dobogóra a dél-koreai játékokon, de egyszer sem a tetejére. Korábban az orosz váltóval és csapat sprintben szintén ezüstöt, egyéni sprintben bronzot nyert. Mivel Poltoranyinnak teljesen elfogyott az ereje a végére, egy négytagú üldözőbolyból került ki a harmadik helyezett. A szintén orosz Andrej Larkov hosszú hajrával szerezte meg a medált.

Sífutás, férfi klasszikus stílusú 50 km, olimpiai bajnok:

Iivo Niskanen (Finnország) 2:08:40.8 óra
2. Alekszandr Bolsunov (OAR) 18.7 mp hátrány
3. Andrej Larkov (OAR) 2:37.5 perc h.

(MTI)

Ezt se felejtsük!

Usain Bolt pezsgőjére pályázik az aranyérmes váltó

[mnky_ads id=”10552″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük