Fizetésképtelennek nyilvánították a Malév utódcégét: indulhat a felszámolás - Városi Kurír

Sorting by

×

Fizetésképtelennek nyilvánították a Malév utódcégét: indulhat a felszámolás

A Fővárosi Ítélőtábla elrendelte az állami Malév Ground Handling Zrt. felszámolását, miután jogerős végzésben megállapította, hogy a repülőgépek földi kiszolgálását végző Malév-utódcég képtelen kifizetni a felhalmozódott adósságait.

Hirdetés

Egy újabb pénznyelő

Az elmúlt években az egykori magyar légitársasághoz hasonló pénznyelővé vált Malév GH ellen az egyik reptéri konkurense kezdeményezte a felszámolási eljárást.

Sokasodó kifizetetlen számlák

A Budport Handling Kft. számára százmilliós nagyságrendű összeget kellett volna kifizetni, miután a kft. átvette az egykori Demján-érdekeltségtől, az Airport Security Zrt.-től a malévos tartozásokat. Az ítélőtábla május 17.-i végzése felülbírálta az elsőfokú bíróság döntését, és a felpereseknek adott igazat.

A bíróságok  néha rejtélyes működési mechanizmusának következtében a felszámolási eljárásban hozott jogerős végzés után két héttel egy elsőfokú megszüntető döntés is született. A Fővárosi Törvényszék június 4-én kiadott végzése szerint a bíróság megszüntette az eljárást.

A ferihegyi csomagszállítást végző Airport Security a kifizetetlen számlák miatt már tavaly nyáron szerződést bontott a Malév GH-val, néhány hónappal később, 2017 őszén a követelései alapján pedig a bírósági eljárást is elindították.

Katasztrofális pénzügyi helyzet

A helyzet javulását egyébként a Malév GH legújabb cégbírósági mérlege alapján sem lehet várni. Két hete kiderült, hogy a 2017-es üzleti év is jelentős, 371 millió forint veszteséggel zárult. Ez azt jelenti, hogy az amúgy is katasztrofális pénzügyi helyzet tavaly tovább romlott: 2017 decemberének utolsó napján a cég 2,8 milliárd forinttal tartozott partnereinek.

A Wizz Air légitársaság budapesti kiszolgálásában fontos szerepet játszó Malév GH tavaly fejlesztésre és új gépjárműpark vásárlására kért közel 5 milliárd forintos állami támogatást a kormánytól, a gazdasági kabinet azonban 2017 szeptemberében – a fennálló köztartozásokra tekintettel – elutasította a reorganizációs tervezetet.

Uniós versenyjogba ütköző, tiltott állami támogatás

A kormánydöntés ellenére, a Szivek Norbert vezette Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-mégis milliárdos állami támogatást nyújtott az akkor a teljes összeomlás szélén egyensúlyozó cégnek. Iparági források szerint azonban ez a pénz is a napi túlélésre megy el, és az MNV által csorgatott milliárdok nélkül már a reptéri számlákat sem tudná fizetni az állami cég.

Ez azért érdekes, mert a Malév GH-t egyszer már feljelentették az uniós bíróságnál, mert a fejlesztésre kapott pénzeit a működés finanszírozására fordíthatta, és az ilyesmi a versenyjogba ütközik az egész EU-ban. Tiltott állami támogatásnak minősül, ha bebizonyosodik. Ez a folyamatban lévő eljárás pár hónapon belül szintén súlyos csapást okozhat: arra kötelezheti a céget, hogy fizesse vissza az állam támogatásait. Ha ez bekövetkezne, az magában is a biztos csőddel lenne egyenlő.

(Forrás: 24.hu)

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.