Sorting by

×

Fluor Tomi nem először rúgja ágyékon a NER-t

Fluor Tomi ahogy eddig sem, most sem rejti véka alá, mit gondol a NER-ről és annak belső dinamikájáról. A rapper ezúttal a Szabad Európának adott egy meglehetősen őszinte interjút.

Addig, amíg velem nem kezdett el foglalkozni a politika, én nem foglalkoztam a politikával

Dedikáltan biztos, hogy legalább kétmillió embert boldoggá tesz ebben az országban a Fidesz. Mit gondolsz, mi a Fidesz titka?

Az, hogy van egy karizmatikus vezetője, aki után lehet menni. Szerintem ez az ellenzékből eléggé hiányzott az elmúlt tízen évben. Nem is tudom, hogy mikor volt ilyen óriás karaktere. Nyilván Gyurcsány ilyen volt, hiszen, ha nem lett volna az, akkor valószínű, hogy nem róla beszélnénk még mindig a benzinárak kapcsán. Szerintem egy népnek, – amelyik egészen sokáig infantilizálva volt és nem nagyon adatott meg a lehetősége, hogy felnőjön és döntsön a saját életéről – egy kicsit hozzászokott az apa szerephez. Hozzászokott ahhoz, hogy van egy apu, aki majd elintézi, aki majd megoldja helyette, még ha néha szigorú is, vagy nem éppen igazságos, de majd ő eldönti helyette, mi, hogyan lesz; irányt mutat és nem kell gondolkodni.

Nem gondolom azt, hogy a kormány ezekkel az eszközökkel élne, hogyha Magyarország felnőtt volna a demokráciához, mert akkor ezt nem lehetne megcsinálni az emberekkel, sokkal többen lennének felháborodva. Szóval a kormány eszközei iszonyatosan profik, nagyon ügyesek, csak nem tartom túl etikusnak. Nem nagyon foglalkoztatott a politika, mondjuk addig volt egészséges.

Nekem az egy szebb világ volt, amikor nem volt ennyire fojtogató, nem volt ennyire jelen. Nem ment mindenkinek bele az életébe, a hálószobájába, a vállalkozásába, a hitébe, a mindenébe. Addig, amíg velem nem kezdett el foglalkozni a politika, én nem foglalkoztam a politikával.

Nem úgy volt, hogy ilyenek már nincsenek?

Mi történt 2015-ben?

’15 év végén volt az első tiltásom, akkor tiltottak le először a Petőfi Rádióban úgy, hogy nekem 2015 év végéig még volt műsorom. Nem feltételeztem volna 2016 elején, hogy egyszer csak le leszek tiltva és voltaképpen azt sem tudtam, hogy miért. Felmerült bennem a kérdés, hogy 2016-ot írunk és ez létezik? Nem úgy volt, hogy ilyenek már nincsenek? Ezeket már nem csinálják?

Letiltás alatt mit értesz? Nem játszották a zenéiteket? Vagy egészen egyszerűen csak nem kerestek titeket?

Nem játszották a zenéinket, nem lehetett kimondani a nevünket sem a rádióban. Jöttek oda hozzám a szerkesztők, műsorvezetők és azt kérdezték, hogy mit csináltam, mert itt óriási baj van. Mondom, én nem tudom. Csináltam valamit? Nekem nem tűnt fel, hogy bármit csináltam volna.

Megcsapta az Ákos-balhé lengőajtaja is

Aztán kiderült, hogy volt Ákosnak ez a női princípiumos balhéja. Aztán valaki a párton belül vagy a párt újságírója pedzegetni kezdte, hogy de hát akkor a Fluort miért lehet játszani a Petőfin, ha ő neki meg van egy G*ecigránát című dala? Az összefüggést nem láttam. Ott álltam, hogy mi közöm nekem, Ákos balhéjához? Meg sem szólaltam és hirtelen ott találtam magam, hogy én nem kívánatos ember vagyok úgy, hogy még csak a véleményemet sem mondtam el. Teltek a hetek és különböző embereken keresztül próbáltuk ezt helyzetet megoldani és akkor jött egy olyan kérés, hogy töröljem le a G*cigránát című dalomat, meg azokat amik még nem tetszenek nekik. Én mondtam, hogy bocs, ha nekiállunk dalokat törölgetni, azt cenzúrának hívják. Azért, mert volt az Ákosnak egy balhéja, én töröljem le a dalaimat a Youtube-ról?

Aztán valahogy eljutottunk odáig, hogy akkor mondjam már el, hogy én megbántam ezeket a dalokat, amiket 20 éves koromban írtam. Akkor volt még a Petőfin a Kultúrfitnesz. Bementem oda. Egyébként, ha nem gondoltam volna úgy, hogy már nem ilyen dalokat akarok írni, akkor nem mentem volna be. Egyébként meg 2008-as dalról beszélünk. A műsorban normálisan elmagyaráztam, hogy ez egy poén dal volt, nem egy Ganxsta Zolee jellegű alkotás, hanem csak egy vicc volt.

Megbántad?

Nem, azt nem mondtam, mert nem bántam meg. Elmondtam, hogy nem az a csávó vagyok, aki 2008-ban ezt a dalt írta, ami viszonylag érthető is, mert akkor 20 éves voltam és egy buliban született a dal, amit végül másnaposan fejeztem be. Az interjú után egy nappal visszarakták a dalainkat a Petőfire, de utána volt még néhány ilyen eset.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.