Már a foci-vb is elvesztette a szüzességét, mármint abban az értelemben, hogy lezajlott az első komolyabb atrocitás. Más kérdés, hogy az orosz hatóságok – a FIFA segítségével – azonnal és kíméletlenül lecsaptak a garázdálkodókra. Tény, hogy lecsapni nagyon tudnak. Volt még némi politika is a pályákon és egy nagy guriga sajt.
[mnky_ads id=”10551″]

De kezdjük a verekedőkkel. Történt pedig, hogy az argentin-horvát meccsen, Niyzsnyij-Novgorodban elszabadultak az indulatok, és hét argentin szurkoló – ne szépítsük – a horvát közönségre támadt. Ütötték-verték, még fejbe is rugdalták őket. Csak hát: egy nap alatt sikerült azonosítani a támadókat. Az azonosításhoz a stadionban készült videofelvételeket használták a hatóságok. A pénteki nap folyamán a FIFA még arról adott ki tájékoztatást, hogy dolgoznak az azonosításon, ami ezek szerint elég gyorsan sikerült.
[mnky_ads id=”10552″]

Az argentin hatóságok azt jelezték, hogy négy szurkolót sikerült azonosítaniuk, és kérték az oroszokat, hogy vegyék őket őrizetbe, majd utasítsák ki őket Oroszországból. Aztán a kiutasítottak száma hétre nőtt – ők sem fognak egyhamar Oroszhonban vodkázgatni, az is biztos.

A Svájc-Szerbia meccsre pedig a politika tette be a lábát, vagyis a kezét. Azért a kezét, mert mutogatva politizáltak a játékosok. Ugyebár, Svájc 2-1-re verte Szerbiát, aminek azt hihetnénk, hogy a legjobban a Genfi-tó partján örültek, de nem így van: Tiranában voltak a legboldogabbak. Ugyanis a svájci válogatottnak négy játékosa, úgymint Shaqiri, Xhaka, Behrami és Dzemaili is albán nemzetiségű.

Így mondjuk már érthetőbb, miért fogadta Xhaka és Shaqiri góljait is kétségbeesett füttykoncert a szerb szektorból, mely nemzet nem megy a szomszédba egy kis szenvedélyességért – azonban az albán nemzetiségű svájci játékosok sem maradtak adósaik, ők meg Albánia címerállatát, a kétfejű sast formálták ujjaikból a gólok után, hátha agyvérzést kapnak a szerbek a nézőtéren, vagy kifütyülik a tüdejüket is.

Azért a legszebb – és legkülönösebb – történet mégis a sajté. Shaqiri ugyanis pont a svájci szektor előtt lőtte a győztes gólt, rohant is ünnepelni – mikor bedobtak neki egy hatalmas guriga sajtot. De legalább öt kilósat. Mondjuk jó, hogy senkinek nem törték ki a nyakát vele, de azért kedves gesztus, és nagyon svájci. Csak egy dolog érthetetlen: hogy vitték be a stadionba? Ez egy nagy tárgy, nem lehet bedugni a gatyánkba…

De mindenképpen, van egy svájci jellege.

Mondjuk az tényleg kevésbé látványos lett volna, azonban sokkal drágább, ha csokit dobnak be.

Vagy órát.

Bankot mégsem dobhattak.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Svájc hősei fordítottak Szerbia ellen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét