Kevés kínosabb helyzetet tudok elképzelni manapság, mint egy Észak-Korea-Dél-Korea labdarúgó mérkőzést. Ha rendesen játszanak, kétesélyes kéne legyen, csakhogy az elemi humanizmus is azt diktálja, hogy hagyjuk nyerni az északiakat, vagy maximum hozzuk ki döntetlenre, mert ha veszítenek, a játékosok büntetőtáborba kerülnek… és most minden jóindulat ellenére sikerült veszíteniük.Az történt ugyanis, hogy Dél-Korea öngóllal 1-0-ra nyert kedden a Koreai NDK ellen Tokióban, a Kelet-ázsiai Kupa négyes döntőjének második fordulójában.

„Különleges mérkőzés volt ez számunkra, úgy a játékosoknak, mint az országnak” – mondta az észak-koreai válogatott norvég szövetségi kapitánya, Jorn Andersen.

A mérkőzést elődöntő egyetlen gól a 64. percben volt: az észak-koreai védő, Ri Jong Cshol szerencsétlenül ért bele egy beadásba. A dél-koreaiak négy ponttal a második, az észak-koreaiak pont nélkül a negyedik helyen várják a körmérkőzéses torna szombati zárófordulóját. A torna négyes döntőjére a selejtező második szakaszában győztes észak-koreai játékosok csak rendkívüli vízummal utazhattak Japánba. A rendező szövetség örömét fejezte ki, hogy eljöttek az észak-koreaiak a tornára, közleményükben pedig utaltak arra, hogy a sport a politika felett áll.

Jöhet a foci-diplomácia?

Ha diplomáciai szempontból vizsgáljuk a mérkőzést, márpedig most arra is szükség van, bizony azt mutatja, hogy mindenki békülni szeretne. Az állandó fenyegetésben élő Dél-Korea kiállítja a csapatát Észak ellen, a szintén kellemetlen helyzetben lévő Japán, melynek légterét rendszeresen megsértik az északi rakéták, megadja a rendkívüli beutazási engedélyt… és mintha Észak-Korea is hajlandó lenne, ha máshol nem, legalább a sportpályán egyenlő félként kiállni a környező vagy távolabbi államokkal. Lehet, hogy Phenjanban a valamikori pingpong-diplomácia mintájára foci-diplomáciával akarják megoldani a közeledés és enyhülés kényes kérdését?

És muszáj nekünk diplomáciai szempontból elemezni egy focimeccset?

Egyelőre sajnos muszáj. Míg biztosat nem tudunk például arról, mi lett a sorsa az öngólba becsúszó Ri Jong Csholnak… vagy arról, mi lesz a phjongcshangi téli olimpia biztonságával.

Hát, nem tudom, ez micsoda, de hogy nem igazán sport, nem teljesen labdarúgás, míg ilyen szempontokat kell mérlegelnünk, az is biztos.

Szele Tamás

Sport Mindig
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét