Fogadunk, erre Te sem gondoltál - Hihetetlen, de ilyen mellékhatásai is lehetnek a testsúlycsökkentő műtéteknek - Városi Kurír

Sorting by

×

Fogadunk, erre Te sem gondoltál – Hihetetlen, de ilyen mellékhatásai is lehetnek a testsúlycsökkentő műtéteknek

Bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti, ha valakin testsúlycsökkentő műtétet végeznek – állítja egy frissen publikált kutatás. A testsúly csökkentéséért elvégzett (úgynevezett bariátriai) műtétek meglepő hatására hívta fel a figyelmet egy amerikai kutatócsoport- írta meg a Házipatika.

Hirdetés

Hogy is van ez?

A kutató csoport eredményei szerint azoknál az embereknél, akik 10 éven belül átestek egy ilyen kezelésen, sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki rák, valamint nagyobb arányban túl is élték ezt a betegséget – írta meg a Gizmodo.

A vizsgálatot a wisconsini Gundersen Lutheran Health System kutatói vezették. A szakemberek több mint 1000, a kórházukban bariátriai műtéten átesett beteg orvosi dokumentációját vizsgálták meg, egészen 2001-ig visszamenőleg. Az adatokat összevetették 2000 olyan ember egészségügyi adatlapjával, akik nem estek át testsúlycsökkentő műtéten. Több tényező – például nem, életkor, illetve kezdeti testtömegindex (BMI) – alapján is összehasonlították a két csoport egészségügyi adatait, kiemelt figyelmet szentelve a daganatos betegségek előfordulására.

Hihetetlen, de igaz

A megfigyelt tízéves periódusban jelentősen kevesebb daganatot diagnosztizáltak a műtéti csoportban a kontrollhoz képest (5,2 százalék, illetve 12,2 százalék). A legnagyobb kockázatcsökkenést az emlőrák (1,4 százalék a kontrollcsoport 2,7 százalékához képest), illetve a nőknél a méhnyakrák (0,4 százalék és 2,6 százalék) és a veserák (0,10 százalék vs. 0,80 százalék) esetében tapasztalták. Ezenkívül a rákos betegek 10 éves túlélési aránya 92,9 százalék volt a bariátriai csoportban, szemben a kontrollbetegek 80,6 százalékával.

Elhízás és rák

„Ez a tanulmány arra is rávilágít, hogy az elhízás milyen mértékben járulhat hozzá különböző rákos megbetegedések kialakulásához, valamint hogy a bariátriai műtét milyen mértékben csökkentheti a rák kockázatát”

– hangsúlyozta Jared Miller, a kutatás egyik vezetője. Az eredményeket ezen a héten mutatták be az Amerikai Metabolikus és Bariátriai Sebészeti Társaság (ASMBS) éves találkozóján.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.