Fogalmad sincs, sürgős-e a bajod? Fizess!

Nem először kelt országos figyelmet Edelény vezetése. Legutóbb azzal, hogy bevezették: aki “indokolatlanul” veszi igénybe az orvosi ügyeletet, annak több ezer forintot kell fizetnie.

Ez az ellátás a törvény szerint ingyenes. Az edelényi önkormányzat azonban az ügyeletet “fölöslegesen foglalkoztató” pácienseknek kötelezővé tette a díjtérítést.

Beteg megoldás

Az edelényi önkormányzati verdikt korántsem hirtelen felindulásból született – írta a HVG-ben Gáti Júlia, “Beteg megoldás” című cikkében 

“A képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei arról tanúskodnak, hogy a városatyák másfél éve rágódnak azon, hogyan tehetnének eleget az önkormányzatra rótt törvényi kötelezettségnek. A háziorvosi ügyelet megszervezése és fenntartása ugyanis nem önként vállalt jószolgálat. Csakhogy ennek teljesítéséhez mind több feltétel, de kiváltképp a pénz hiányzik.”

Fojtogató megszorítás

Nem először írunk portálunkon arról, milyen méltatlan megszorítás kínozza a magyar egészségügyet . Edelényben végül is úgy döntöttek, hogy ha az önkormányzat nem tud többet fizetni, és a munkaidőt sem tudja lerövidíteni, az ügyeleti munkaterhelést csökkentik.

Arra hivatkoznak, hogy míg másutt egy 24 órás ügyeletben 5–15 beteg fordul meg, a hátrányos helyzetű régiókban állítólag 35–60-an is megjelennek egy hétvégi rendelésen. Molnár Oszkár polgármester, bár egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik, úgy vélekedik, hogy 60–80 százalékuknak nincs szüksége sürgős segítségre. Ők fizessenek, vagy várják meg a saját háziorvosuk rendelési idejét…

Nem Edelény volt az első

Az egészségügyi törvény nem ad lehetőséget arra, hogy „kényelmi szolgáltatás” címén fizetőssé tegyék a biztosítottaknak ingyen járó ellátást, még akkor sem, ha az orvosi szempontból az ügyelet indokolatlan igénybevételével járt – emlékeztet a HVG szerzője, majd hozzáteszi: – Nem Edelény volt az első, sem pedig az egyetlen, ahol ilyen szabályt vezettek be. Zalakaros vagy Polgár ügyeleti rendjében is csaknem szó szerint ezek az indokok és tarifák olvashatóak, de a 2010 után szisztematikusan szétvert egészségügyi hatóságnak, az ÁNTSZ-nek ez eddig nem tűnt fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük