Kelet-Európa egy lyukas kétfillérest ér?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap Németország és a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) gazdasági kapcsolatával foglalkozott keddi számában.

Szlovákia is kétes irányba fordult

Christian Geinitz Fogyatkozik a bizalom Kelet-Európa iránt című írásában kiemelte, hogy egyre csökken a kiszámíthatóság Kelet-Közép-Európában, amely messze a legfontosabb gazdasági térség Németország számára.

Lengyelország, Magyarország és Csehország után a Szlovákiába vetett bizalom gyengül, és megjelent az aggodalom, hogy „hasonlóan kétes irányba” fordulhat, mint a másik három visegrádi ország – írta a FAZ szerzője a pozsonyi újságíró-gyilkossággal kapcsolatban.

Fico – Orbánhoz hasonlóan – nemzeti retorikát vet be

Robert Fico Soros Györgyről tett kijelentésével kapcsolatban a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) egy elemzőjét idézve azt írta, hogy a szlovák kormányfő a hatalom megtartása érdekében Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan „nemzeti retorikát” alkalmaz, és meglehet, hogy szélsőséges pártokat von be a kormányzásba.

Kiemelte, hogy míg Magyarországot a demokrácia és a jogállamiság, valamint a populizmus és az európai uniós döntések és szabályok megsértése miatt bírálják, és hasonló kritika éri Lengyelországot is, Szlovákia „sokáig az utolsó biztos menedék volt a nyugati partnereknek a V4-eknél”.

A 2015-ös röszkei zavargások miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt  szíriai bevándorló, Ahmed H. ügyével foglalkozott kedden a Politico brüsszeli hírportál, azzal vádolva meg a magyar kormányt, hogy a pert választási kampánycélokra használja fel.

A cikkben emlékeztettek rá, hogy március közepén, alig néhány héttel a parlamenti választások előtt születhet ítélet a megismételt elsőfokú eljárásban, mely „Orbán Viktor migránsellenes programjának jelképévé vált a miniszterelnök támogatói és ellenzői számára egyaránt”.

„Az Orbán-kormány több alkalommal is a keményvonalas magyar menekültpolitika és az erős határvédelem, valamint az Európai Unióval folytatott jogállamisági harcok példájaként hozta fel az ügyet”

– mutattak rá.

Összeesküvés a keresztény Magyarország ellen

„Orbán kampánya szinte kizárólag azon állításon alapul, hogy külső erők – köztük az Európai Bizottság és Soros György magyar-amerikai üzletember – összeesküdtek, hogy etnikai összetételének megváltoztatására és az ország keresztény identitásának eltörlésére kényszerítsék Magyarországot” – hangsúlyozták.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük