Sorting by

×

Főhet Putyin feje – titokban készítik elő ellene a szankciókat

Kemény válaszlépésekre számíthat Putyin és Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen, de a lehetséges szankciók katalógusát nem hozzák nyilvánosságra – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben.

“Nagyon hatásos” szankciók készülnek

A kancellár Mette Fredriksen dán kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján elmondta, hogy Európa, az Egyesült Államok és a NATO-tagországok “nagyon hatásos” szankciókat készítettek elő az Ukrajna elleni orosz agresszió esetére, és úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a tervezett intézkedések listáját.
Ez így ésszerű, mert a lehetséges reakció erejét részben éppen az adja, hogy

“nem lehet felmérni, mi minden tartozhat bele”

– mondta Olaf Scholz.

Korai még a gondok megszűnéséről beszélni

A kancellár azt is kiemelte, hogy  a Nyugat eddigi tevékenysége eredményes, mert Moszkva “megértette”, hogy a szankciók egységesek és hatásosak lennének, de

“túl korai azt mondani, hogy megoldódtak a problémák”.

Továbbra is “kettős stratégiát” kell alkalmazni, vagyis törekedni kell az orosz-ukrán konfliktus párbeszéden alapuló politikai rendezésére, és folytatni kell az Ukrajna elleni orosz agresszió esetén megteendő büntetőintézkedések “intenzív előkészítését”.
Mette Fredriksen arra a kérdésre, hogy az orosz földgázt Ukrajna kikerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 vezetékrendszert is érinthetik-e a lehetséges szankciók, kiemelte: transzatlanti egyetértésben vallják, hogy gazdaságilag és politikailag is “robusztus” – erőteljes – válaszlépéseket kell tenni egy ukrajnai orosz “invázió” esetén.

Ugyanakkor ezeket a büntetőintézkedéseket nem ismertetik előzetesen, méghozzá “jó okból” – fejtette ki a dán kormányfő, hozzátéve, hogy jól haladnak az esetleges lépések előkészítésével.

Macron-Putyin

A diplomáciai nagyhét másik fontos állomása Emanuel Macron és Putyin elnök találkozója volt.

“Vlagyimir Putyin szerint Macron több elképzelése reális alap lehet az ukrajnai rendezésért megteendő közös lépések számára. Közölte, hogy a francia elnök kedden esedékes kijevi látogatását követően telefonon újból fel fogja venni a kapcsolatot hivatali partnerével, aki meg fogja vitatni az ukrán vezetéssel a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokat.”

Azt “A hosszú asztal két távoli végén Putyin és Macroncímű cikkünkben korábban megírtuk.

(Kép: Politico)

Erre a vonatra igyekezett “felkapaszkodni” Orbán Viktor és  magyar diplomácia is Szijjártó Péter segítségével:

Putyin

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.