Főispáni „felkérés” a főváros felé: felejtsék el a Horn Gyula sétányt

2022 decemberébenben Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésének napirend előtti vitájában jelezte, hogy szerinte amikor a Fővárosi Közgyűlés nyáron elfogadta, hogy a XIII. kerületben Horn Gyula nevét viselje egy közterület, nem kellő gondossággal jártak el. Most leporolták a témát és újra nekifutottak Novák Előd felvezetésében.

Főispáni döntés

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt

– az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta a Facebookon.

Sára Botond a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti:

  • olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
  • olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A sétány elnevezését az önkormányzat kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés pedig tavaly június elején döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökéről nevezik el a közterületet.

Emlékeznek?

2023 februárjában fekete zacskókkal takarta le a Budapest XIII. kerületében található Horn Gyula sétány utcanévtábláit a Mi Hazánk Mozgalom szombaton, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke akkor azt mondta, hogy a törvényes rendet állítják helyre, egyelőre szimbolikusan, ideiglenesen. Vékony Csongor, a párt budapesti elnöke azt mondta, évek óta országszerte küzdenek a kommunistákhoz kötődő utca- és közintézménynevek megváltoztatásáért.

A Szabó Ervin könyvtárat is át kellene nevezni

– hangoztatta, hozzátéve:

szükséges lenne reformokat elérni a történelemoktatásban.

Az esemény végén a helyszínen közterület-felügyelők jelentek meg, akik rendőri intézkedést kértek. A rendőrök azt mondták, nem valósult meg rongálás. A Mi Hazánk Mozgalom politikusai elhagyták a helyszínt, a rendőrök pedig megkérték a közterület-felügyelőket, hogy távolítsák el a fekete zacskókat az utcanévtáblákról. Ugyanebben a hónapban barna

„trutyi” borította be Horn Gyula volt miniszterelnök XIII. kerületi szobrát

– írta a Telex az olvasóitól kapott fotók alapján. A lapnak a XIII. kerület sajtófőnöke, Ladányi Zsolt elmondta, a szobrot sárral öntötték le. A kerületi közterület-felügyelet hivatalból feljelentést tett és gondoskodik a takarításról. A szombat este történt „sarazásról” felvételt készített egy térfigyelő kamera, ezen két elkövető látszik – jegyzik meg.