Az elmúlt csaknem nyolc évben az Orbán-kormány folyamatosan megnehezítette a fogyatékossággal élők mindennapjait.

Csökkentették a bérüket, leépítették az ellátórendszert, az akadálymentesítést pedig minden beruházásnál igyekeztek megspórolni. A Párbeszéd emberhez méltó életet akar teremteni minden rászorulónak – olvasható Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke közleményében.

A fogyatékossággal élők helyzete sokat romlott az elmúlt években. A támogatott foglalkoztatásban részesülők bérét a felére, 35 ezer forintról 14 ezerre csökkentették, a számukra igénybe vehető támogatások évek óta semmit sem nőttek. A kormánynak nincs átfogó, a fogyatékossággal élők mindennapjait javítani hivatott stratégiája sem. Az ápolási díj a kormány ígérete ellenére sem emelkedett, a fogyatékossággal élő állami gondozott gyerekeket pedig a települések szélén lévő, eldugott lakásotthonokban akarják elhelyezni.

A Párbeszéd szerint mindenkit megillet az emberhez méltó élet, a méltó bér és a munkaerőpiachoz való egyenlő hozzáférés, valamint a közlekedés lehetősége is. Emelni kell a fogyatékossággal élők támogatásait, a bérezésnek el kellene érnie legalább a mindenkori minimálbér összegét, fejleszteni kell a rehabilitációs szolgáltatásokat és a beruházások mindegyikénél kötelezővé kell tenni az akadálymentesítést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét