Ma folytatódik a népszavazás Romániában a melegházasság ellen

Magyar idő szerint vasárnap reggel 6 órakor (helyi idő szerint 7 órakor) ismét kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára a vasárnap estig tartó kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

Az első napon a központi választási bizottság (BEC) becslése szerint országszerte 1 millió 46 ezer választó, a névjegyzékben szereplők 5,72 százaléka járult az urnákhoz.

A magyar többségű megyék szombaton sereghajtók voltak: a nap végéig Hargita megyében a jogosultak 2,22, míg Kovászna megyében a jogosultak 2,31 százaléka adta le voksát.

A legmagasabb részvételt a népszavazás első napján Bihar megyében regisztrálták, ahol a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz.

Az alkotmánymódosítást kezdeményező abban bíznak, hogy ma jóval többen szavazhatnak

Az alkotmánymódosítást kezdeményező keresztény családszervezetek abban bíznak, hogy vasárnap lényegesen többen mennek el szavazni, tekintettel arra, hogy Romániában hagyományosan vasárnap tartják a választásokat. Optimizmusukat a legutóbbi, 2003-as alkotmánymódosítás is alátámasztja, amikor az ugyancsak kétnapos voksolás során vasárnap háromszor annyian járultak az urnákhoz, mint szombaton.

Valamelyest nőtt a részvételi kedv a referendum második napján

Növekedett valamelyest a részvételi kedv a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról tartott romániai népszavazás második napján, vasárnap.

A központi választási bizottság (BEC) mintavételezésen alapuló becslése szerint vasárnap reggel tíz óráig (a szombaton leadott voksokat is beleértve) országszerte megközelítőleg 1 millió 325 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 7,24 százaléka.

A magyar többségű megyék továbbra is sereghajtók: Kovászna megyéből 2,88 százalékos, Hargita megyéből pedig 2,96 százalékos részvételt jelentettek vasárnap helyi idő szerint délelőtt 10 órakor.

A legmagasabb részvételt, 11,3 százalékot a dél-romániai Dambovita megyében jegyezték fel. Az élbolyban Bihar megye következik 10,39 százalékkal, illetve az olténiai Dolj megye 9,71 százalékkal.

Szombaton az első három órában 178 ezer polgár, a névjegyzékben szereplők 0,97 százaléka járult az urnákhoz, míg vasárnap reggel, az első három órában 279 ezren, több mint másfélszer annyian. Szombaton egész nap 1 millió 46 ezren adták le voksukat.

Romániában utoljára 2003-ban rendeztek kétnapos voksolást

Romániában a legutóbbi alkotmánymódosításkor, 2003 októberében rendeztek utoljára kétnapos voksolást. Akkor még 50 százalékos volt az érvényességi küszöb. Az első napon 14,3 százalékos volt a részvétel, de a népszavazás második napjának végéig 55 százalék fölé emelkedett a részvétel, azaz a második napon csaknem háromszor többen járultak az urnákhoz, mint az elsőn, és így sikerült Románia alkotmányát a küszöbön álló NATO- illetve európai uniós csatlakozás követelményeihez igazítani.

A mostani referendum sikere főleg azon múlik, hogy átlépi-e vasárnap estig a részvétel a 30 százalékos érvényességi küszöböt, mert ha ez teljesül, akkor az eredményességhez szükséges igen szavazatok aránya minden bizonnyal meghaladja majd a választói névjegyzékben szereplők számának 25 százalékát, hiszen az ellenzők távolmaradásukkal próbálják meggátolni a hagyományos család fogalmának alkotmányba iktatását.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, ami meggátolná az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a “házaspárok” fogalom szerepel.

A szavazókörök vasárnap 21 óráig tartanak nyitva.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Népszavazás kezdődött Romániában a melegházasság ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük