Gyorselemzés: ezért fontos a családoknak Orbán szombati bejelentése!

Mégis mindenki számára marad a hitelmoratórium, kedvezményes hitelt kapnak a gyereket nevelő családok – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök 2020. december 19-én a Facebookon. A Bank360 gyorselemzésben értékeli a miniszterelnöki bejelentést.

“Járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell”

– közölte Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebookon, ezzel indokolva, hogy a kormány módosítja a gazdaságvédelmi akciótervet.

Orbán bejelentése alapján:

  • 2020. július 1-jéig marad a hitelmoratórium, tehát a korábbi bejelentéssel szemben nemcsak az egyes kiemelt társadalmi csoportokba tartozók kapják meg ezt a kedvezményt.
  • A gyermeket nevelő s váró családok számára kedvezményes, legfeljebb háromszázalékos THM-ű hitelt tesznek elérhetővé, melyet lakásfelújításra lehet költeni.
  • A járványügyi intézkedések hatásait mérséklendő, a kormány elengedi a munkavállalók után fizetett járulékokat, valamint átvállalja a bérköltségek kétharmadát decemberre és januárra a vendéglátó és idegenforgalmi szektorban, továbbá a buszos magántársaságok esetében.
  • A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók által fizetett iparűzési adót a felére csökkentik.

„Úgy látszik, tartogatott még meglepetést ez az év a hazai bankok számára, melyek gőzerővel készültek a csak néhány társadalmi csoport számára elérhető Moratórium 2-re, ehhez képest a miniszterelnök mai bejelentése szerint július 1-jéig mindenki maradhat a törlesztési moratórium hatálya alatt”

– közölte Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Hozzátette: Orbán másik bejelentése, mely szerint lakásfelújításra fordítható kedvezményes hitel válik elérhetővé a családok számára, egy már bejelentett lakásfelújítási támogatási csomagot egészít ki.

„A kormány így próbálhatja orvosolni azt a helyzetet, hogy a kedvezményes hitel nélkül viszonylag magas, hatmillió forintos önerőre lett volna szükség a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez”

– mondta el az elemző.

A támogatást az állam ugyanis csak a felújítást követően fogja folyósítani, ráadásul – egyéb megkötések mellett – csak az összes költség felét, legfeljebb hárommillió forintot fedeznek a felújításra költött kiadásokból.

Bár sok még a nyitott kérdés a kedvezményes hitel körül,

de az jelentős könnyebbséget jelenthet majd a családok számára. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján ugyanis jól látszik, hogy egy hatmillió forintos személyi kölcsön THM-e 10-13 százalék körül mozog, így egy háromszázlékos hitel háromszor-négyszer olcsóbb, mint egy piaci árazású.

Salgótarján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük