Fontos dátumhoz érkezik csütörtökön a választási felkészülés – Ki, hol, hogyan?

Fontos hí azoknak akik valamilyen okból nem tartoznak azok közé, akik április 3-n elteszik a az irataikat, és már mennek is a lakóhelyük szerinti szavazóhelyre. Csütörtöktől lehet az április 3-ai országgyűlési választáshoz és a vele egy napon tartott országos népszavazáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket benyújtani a választási irodáknál.

Akár személyesen, akár levélben…..

A jogszabály előírása szerint csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis az idei parlamenti választás és népszavazás esetében január 27-től lehet ezeket a választási kérelmeket benyújtani a választási irodákhoz.
A választópolgárok az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be ettől a naptól a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz.
Folyamatosan benyújthatók – a választás kitűzésének napjától, január 11-től – a nemzetiségi névjegyzékbe vételre vagy abból való törlésre, az akadálymentes szavazókör igénylésére, a Braille-írásos szavazósablon igénylésére, a személyes adatok kampánycélú kiadásának megtiltására vonatkozó kérelmek.
A kérelmeket személyesen és levélben a helyi választási irodáknál lehet benyújtani vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán,

Általános ismeretek

A választásokon való részvételének helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezik-e magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az egyes választástípusokhoz kapcsolódóan azonban különböző lehetőségei vannak, ha máshol (másik szavazókörben) kíván szavazni, illetve amennyiben fogyatékossággal él vagy mozgásában korlátozott. Általános ismeretekről tájékozódjon, a Nemzeti Választási Iroda oldalán.

Kapcsolódó

 

választás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük