Fontos győzelemmel kezdett a Békéscsaba

A Békéscsaba az előzetesen legnagyobb riválisának tartott ukrán bajnok Prometej 3-0-s legyőzésével kezdte meg szereplését kedden a női röplabda Közép-európai Ligában.

A kétszeres aranyérmes BRSE csütörtökön a horvát Kastela ellen folytatja a sorozatot ugyancsak hazai környezetben

A tavaszi szuperdöntőbe vágyó BRSE a nyitófordulóban azzal a Prometejjel találkozott, amely az ukrajnai háború miatt a most kezdődött idényben a Bajnokok Ligája mellett a cseh élvonalban is szerepel majd

Az első játszmában a BRSE nem sok kétséget hagyott afelől, melyik a jobb csapat: Tóth Gábor tanítványai jó nyitásaiknak és remek sáncmunkájuknak köszönhetően végig uralták a játékrészt, és könnyedén szerezték meg a vezetést.

A második felvonásra megrázta magát az ukrán bajnokcsapat, amely jól kezdett, és bár később a Békéscsaba eltüntette négypontos hátrányát, végig tartotta a lépést riválisával. A hajrában a Prometej 23-20-ra is vezetett, majd 24-23-nál játszmalabdája volt, de a hazaiak a közönség biztatása közepette fordítottak.

A második etapban mutatott jó játékkal úgy látszott, a vendégcsapat ellőtte minden puskaporát: a harmadik felvonásban a BRSE sokáig szinte kedvére szerezte a pontokat, 20-11-re is vezetett és megérdemelten zárta le a 85 perces összecsapást.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a török Ceyda Aktas volt 16 ponttal.

Tóth Gábor, a BRSE vezetőedzője

“A heti jó edzésmunkát a pályára vitte a csapat, betartva a taktikai utasításokat. A lelkes közönségünk támogatását agresszív játékkal háláltuk meg.

Ivan Petkov, a Prometej vezetőedzője

“Gratulálok a Békéscsabának, remekül játszott a hazai csapat! Az első szettben gondunk akadt a nyitásfogadással, emiatt nem tudtunk rendesen támadni. A másodikat többször is megnyerhettük volna, de nem álltunk készen, a harmadikban pedig ismét előjöttek a hibáink. Fiatal csapatunk van, az átlónk pedig nem tudott itt lenni, viszont jó tapasztalatokat szereztünk.”

Női röplabda Közép-európai Liga, alapszakasz, 1. forduló:

Swietelsky-Békéscsaba – SC Prometej Dnyipro (ukrán) 3-0 (17, 26, 15)
BRSE:
 Aktas 16, Bodnár 9, Drpa 15, Vaszileva 10, Pintér 10, Bagyinka. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Glemboczki 2, Olijnyik 1.
Prometej: Milenko 10, Velikonja Grbac3, Sztepanyenko 10, Kober 5, Dorszman 6, Velikokon 2. Csere: Nyemceva (liberó), Artisuk, Karaszova, Dancsak 8, Jonjev.