Fontos írás! Minden bulvár-kikacsintás nélkül a járványról

Szinte minden csapból a járvány hírei és álhírei ömlenek, ebben a hihetetlen információözönben néha fontos megállni és rendszerezni a gondolatokat. Mint olyan sokszor, most is Dr. Boldogkői Zsolt, az MTA doktora, egyetemi tanár, az SZTE Orvosi Biológiai Intézet vezetője cikke segít ebben. A nagyon fontos írást változtatás nélkül közöljük.

Az oltásellenesség a tudományellenesség egyik fő megnyilvánulási formája

Manapság egy egyre erősödő hisztériának lehetünk tanúi, melynek csúcspontja éppen a koronavírus-járvány idejével esik egybe, nyilván nem függetlenül tőle.

Az utóbbi száz év legjelentősebb pandémiájával nézünk szembe, melyre úgy tűnik, végre megtaláltuk a megoldást: sorra engedélyezik a feszített tempóban kifejlesztett, hatásos és biztonságos vakcinákat.

Erre egy a’„normális élet’ jelszavát hangoztató, nagy létszámú csoport ellenszegül nemcsak a védőoltásoknak, hanem az elemi biztonsági óvintézkedések betartásának is, mondván, nincs járvány, a vírus nem veszélyes, a vakcinák viszont igen. Sajnos ezek az emberek, főként a hangadóik, igen nagy hatást gyakorolnak a társadalomra, s emiatt mára drámai módon romlott a vakcinákba vetett bizalom.

Ott tartunk, hogy az oltás szabadon választhatósága esetén bizonyos országokban esély sem látszik az össztársadalmi védettséget biztosító, mesterséges nyájimmunitás elérésére, aminek következményeként a járvány hosszú évekig itt maradhat velünk, tönkretéve egészségünket, a gazdaságot és társadalmunk lelkületét.

A jelenség elleni hatékony küzdelemhez ismernünk kell az okokat

A védőoltások százmilliók életét mentették már meg, és igen sok embert védtek meg a megnyomorodástól, ráadásul rendkívül alacsony kockázati szintet jelentenek. Azt gondolnánk, hogy e tények érvekkel, számokkal és grafikonokkal való demonstrálása ráébreszti oltásellenes honfitársainkat az igazságra.

A legfőbb gond az elképzelésükkel az, hogy az irracionalizmus, ideértve az oltásellenességet is, nem elsősorban ismerethiányból fakad, hanem pszichológiai gyökerei vannak.

A különféle félelmek és fóbiák fontos szerepet játszanak vélekedéseink alakításában, továbbá különböző mértékben, de hajlamosak vagyunk konspirációs elméletek gyártására és befogadására is. Egy világméretű összeesküvést feltételezni, jelen esetben, hogy a járvánnyal és a vakcinákkal ártani akarnak az emberiségnek, és ebben a gazdagok, a politikusok, az orvosok és a kutatók tömeges részvételét feltételezni, nem kis fantáziát igényel.

Nagyon fontos még a ‘törzshöz”’való tartozás érzése is, még ha az hamis elvek alapján szerveződik is. Egy tudományos probléma megítélése komoly szakmai hátteret igényel. Annak beismerése, hogy én erre képtelen vagyok, egyfajta frusztrációt ébresztene, ezért keresem azok társaságát, akik az én hitemet vallják. A vírusszkeptikusok és oltásellenesek szellemi vezérei fehér köpenyben hirdetik a tanaikat, és emiatt az autentikusság látszatát keltik. Ezeket az embereket különféle motivációk vezérlik, ideértve a pártépítést, a szereplési vágyat vagy az anyagi érdekeltséget egy olyan bizniszben, amelynek termékei és szolgáltatásai kapcsolatba hozhatók a járvánnyal.

E pandémiára jellemző, hogy az idősek és a betegek kockázata a megbetegedésre jóval magasabb, mint az egészségeseké

E tény közösségellenes önzést termelt ki, amely nem veszi figyelembe, hogy az egészségesek is vírusterjesztők lehetnek, és így másokat veszélyeztetnek. Az áldozathibáztatás nem ritka e gondolatkörön belül.

Noha a tudásdeficit komoly szerepet játszik a valóságtagadás kialakulásában, e problémára csak hosszú távú megoldás létezik – az oktatási rendszer radikális átalakítása világszerte. A meggyőzést mindenképpen folytatni kell, de szükség esetén el kell gondolkodni különféle adminisztratív eszközök alkalmazásán is, amelyeknek inkább a motiváláson, mintsem a kényszeren kellene alapulniuk.”

(Az írást először Magyar Tudományos Akadémia orvosi tudományok osztálya)

Kapcsolódó

járvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük