Sorting by

×

Fontos! Változik a szelektív hulladékgyűjtés

Január 1-jétől az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz, mint a Tetrapak átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárga fedelű tartályokba, a kék fedelű tartályokban ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A jövő év elejétől

A szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír, illetve kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség – emelte ki az FKF.
Közölték azt is, az új csoportosítási rendszer a különböző anyagok rétegeiből álló italoskartonok gyűjtését érinti: egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait ezentúl nem a papírral a kék fedelű, hanem a sárga fedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni.
Ezt a változtatást annak érdekében vezeti be a társaság, hogy a kék fedelű tartályokba kizárólag tisztán papírhulladék kerüljön, így – várhatóan – annak további válogatására a jövőben már nem lesz szükség – tették hozzá.
Az FKF azt kéri, hogy január 1-jétől a kék fedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (például újságot, hullámpapírt, csomagolópapírt vagy összelapított kartondobozt) helyezzenek. A sárga fedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (például műanyag és fém csomagolási hulladékot, összelapított italos kartondobozt, PET-palackot és fém italosdobozt vagy műanyagzacskót) helyezzenek.
Fontosnak nevezték, hogy a sárga fedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát ne helyezzenek bele egyéb műanyagot és fém használati tárgyakat.

Így kezdődött!

A szelektív hulladékgyűjtés a modernkor vívmánya, holott ez jóval korábbra datálódik. Például az 1820-as évek elején Londonban már a hulladékot szinte 100 százalékban begyűjtötték, majd a telephelyeken kézi válogatás, rostálás, szitálás során újrahasznosították, illetve újrahasználták. A fő termék a háztartások fűtése során elégetett kőszén finom szemcséjű hamuja volt. 1898-ban New Yorkban pedig megnyílt az első újrahasznosítást szolgáló hulladékválogató üzem. Már a középkorban is külön gyűjtöttek bizonyos szemét fajtákat, például a rongyokat. Ha a viszonylag közelebbi időket nézzük, nem is kell határainkon kívülre tekinteni- írta az FKF.

Újév napján

szelektív hulladélgyűjtés

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.