Figyelem! Fordulat lakástörvény-ügyben: a kormány csak a főváros világörökségi részénél támogatja - Városi Kurír

Sorting by

×

Figyelem! Fordulat lakástörvény-ügyben: a kormány csak a főváros világörökségi részénél támogatja

A lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni – fideszes források arról tájékoztatták az atv.hu-t, hogy ezt a tájékoztatást kapták tegnap este a kormánypárti képviselők Kocsis Máté frakcióvezetőtől.

Hirdetés

Csak Budapest?

Ma kezdődik a parlamentben a nagy politikai vihart kiváltó lakástörvény általános vitája, Böröcz László fideszes képviselő önálló indítványa alapján. A kormánypárti politikus a javaslatát azzal indokolta: az a cél, hogy

“mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”.

Minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak – reagált tegnap Böröcz László az ATV Híradó megkeresésére, hogy terveznek-e az általa két hete beterjesztett lakástörvény javaslathoz módosításokat.

Ma reggel az atv.hu-t fideszes források arról tájékoztatták:

Kocsis Máté frakcióvezető emailben adott tájékoztatást adott nekik arról, hogy a tegnapi frakcióülésen elhangzottaknak – és a többségi álláspontnak – megfelelően sikerült megállapodni a kormánnyal ebben a vitás kérdésben.

Meghallgatták a “népet”…

Eszerint,

“a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni”

– közölték munkatársunkkal.

Emlékezetes, Böröcz László eredeti módosítóindítványa szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el. A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, azt sem Papp László debreceni, sem Cser-Palkovics András székesfehérvári, de a győri városvezető Dézsi Csaba András sem tartja jó ötletnek.

Forrás

Ami Budapest világörökségi részét illeti,

ide tartozik a Duna-part látképe, a budai várnegyed, illetve az Andrássy út és történelmi környezete. (Ezek a területek zömmel ellenzéki vezetésű kerületben fekszenek.) Így a kormányzati javaslatszűkítés legalább részben igazolni látszik azokat az összeesküvéselméleteket, miszerint a hatalom értékes ingatlanokat kívánt kinyomni a haveri körnek. (Csak ezt nem írhatta egyből törvényjavaslatba, az általános értékesítésről szóló javaslat felpuhításával viszont nem mutyistának, hanem a népakarat teljesítőjének tűnik.)

Pikó András szerint: “nem az összes önkormányzatot, csak néhányat csinálnak ki”

“Csak az ellenállás, csak a tiltakozás vezet eredményre. A lakástörvényben elért fordulat polgármesterek és civilek egyöntetű tiltakozásának az eredménye. Természetes, hogy örülünk, és a módosítást a civilek és a polgármesterek győzelmének tartjuk. Példát mutattunk, hogy lehet bal- és jobboldali polgármestereknek, szakmának és civileknek összefogni. A kormány lépése azt is mutatja, hogy a törvényjavaslat mellett felhozott érveik mind hamisak voltak.

De: tartsuk szárazon a puskaport, mert a kisebb lopás is lopás.

Nem az összes önkormányzatot, csak néhányat csinálnak ki. Nem az összes lakást, csak néhányat játszanak át a haveroknak. Ettől ez még rablás.

Nem csak azért kell továbbra is tiltakozni, mert szolidárisak vagyunk az érintett kerületek lakóival, az érintett polgármesterekkel, hanem mert ez a közös vagyonunk újabb dézsmálása. Elvárjuk, hogy a kormány valamennyi érintett kerület polgármesterével tárgyaljon a lakástörvényről és általában a lakhatásról, hiszen továbbra sincs kormányzati lakáspolitika. A kormánynak támogatnia kell az önkormányzati bérlakások felújítását és további bérlakások építését.”

 

lakás

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Figyelem! Fordulat lakástörvény-ügyben: a kormány csak a főváros világörökségi részénél támogatja

 • 2021.05.26 - 11:30
  Közvetlen hivatkozás

  1. polgi aláírása kell – lehet húzni az időt?
  2. ha az önkormányzat költött felújításra, lehet kérni a kifizetését a reménybeli régi bérlőtől új tulajtól?
  3. ellenzéki győzelem esetén műemlékvédelem újraindítása, várbeli lakásokra, stb. teljes változtatási tilalmat, hogy egy szöget ne lehessen beverni a falba /Svájci lakásszövetkezeteknél így van!/
  4. megígérni, hogy az önkormányzat a lakásokat azon az áron visszavásárolja egy éven belül, amin kénytelen volt eladni
  5. ragaszkodni az állami kártérítéshez, perelni
  6. bíróságokhoz, Brüsszelhez fordulni
  7. régen nem lehetett behajtani a várba autóval /csak taxival/, most is ezt kéne elrendelni, annyi lenne a minisztériumoknak, amiknek szerintem semmi keresnivalója nincs azon a turistamágnes területen, házanként maximálni a parkolási engedélyek számát, akinek nem jut, parkoljon a várnegyeden kívül. Minél több utcát sétálóutcává tenni.
  Ez csak pár ötlet, lehet, hogy rosszak, de talán akad köztük jó is, ami a többség érdekét szolgálja.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.