Franciaországban visszatér a kötelező maszkviselés a nyaralóhelyeken! – Kanyarban előz a 4. hullám?

Egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken a koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt. Az új eseteknek immár csaknem kilencven százalékát a fertőzőbb mutáns okozza.

A maszkviselés mellett a gyülekezést és az esti szórakozást korlátozó intézkedések léptek életbe kedden Korzika szigetén, az Atlanti-óceán mentén több nyaralóvárosban, de a keleti és a dél-keleti országrész egyes megyéiben is

– írta az MTI.

A délnyugati Gironde megye prefektusa kötelezővé tette a maszkviselést

Bordeaux-ban is és a turisztikai övezetekben a spanyol határ közelében, ahol szerdától az alkoholfogyasztás is tilos lesz a köztereken augusztus 31-ig, de a korlátozás nem vonatkozik a parkokra, a természetvédelmi övezetekre és a tengerpartokra, illetve a strandokra. Hasonló intézkedések léptek életbe Vendée, Charente-Maritime, Landes és Pyrénées-Atlantiques megyékben az Atlanti-óceán partján.

Gironde megyében a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden meghaladta a háromszázat, miközben két hete még csak negyven volt ez a szám. Korzika szigetén még magasabb a fertőzési szint: 100 ezer lakosra csaknem hétszáz fertőzött jut, ezért a prefektúra kedden kötelezővé tett a maszkviselést a legfőbb városok főutcáin.

A szigeten este 9 óra után tíz főnél többen nem gyülekezhetnek a tengerpartokon. Az intézkedés célja a spontán esti bulizások elkerülése.

A riasztási szintet a kormány eredetileg ötvenben jelölte meg, az előző járványhullámok idején pedig 250 volt a küszöb a lezáráshoz

A spanyol határ mentén elterülő Pyrénées-Orientales volt egyébként az első francia megye, amely már július közepén visszaállította a kültéri maszkviselés kötelezettségét, amely alól csak a tengerpartok és a zöld övezetek (parkok, erdők, kertek) jelentenek kivételt. Hétfőn a déli Hérault megye – amelynek székhelye Montpellier – rendelte el augusztus 15-ig a kültéri maszkviselés kötelezettségét, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma megközelítette az ötszázat.

Az ország más nyaralóhelyein, köztük Alpes-Maritimes megyében már vasárnaptól maszkot kell viselni a köztereken is, hasonlóan a keleti Meurthe-et-Moselle-hez, ahol a legalább 5 ezer lakosú településeken tették kötelezővé ismét a száj és az orr eltakarását.

Az érintett megyékben a kórházi mutatók is elkezdtek lassan emelkedni, de országos összesítésben még stagnálnak az adatok

Miközben az elmúlt két hétben tízszeresére nőtt a napi esetszám, és a múlt héten naponta több mint 20 ezer új esetet tártak fel, a hétvégén megállt az emelkedés. Vasárnap 16 167, hétfőn 5307 új esetet jelentettek. A kórházakban több mint 7 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük csaknem ezren vannak intenzív osztályon.

A negyedik hullám megfékezése érdekében a kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 50 millióan felvegyék a koronavírus elleni oltás első adagját a 67 millió lakosú országban, amelyet eddig 40 millióan, a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka kapott meg.

Mi a helyzet Magyarországon?

Átfordulás: már európai átlag alatti a magyar átoltottság. Nem sikerült fenntartani az oltási kedvet, sorra hagynak le minket az uniós tagállamok, aminek több veszélye is van.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a legalább az első dózist megkapó lakosság aránya elérte a 67,4 százalékot, míg Magyarországon ez az arány 66,4 százalék – írja a 24.hu.

Magyarország ezzel az oltási uniós rangsorban két hónap alatt a 2. helyről a 18. helyre csúszott vissza.

Az elmúlt héten mindössze 29 ezer magyar kapott első oltást, ami féléves mélypont

A legnépszerűbb vakcina továbbra is Pfizer, de arányaiban egyre többet oltanak az egydózisú Janssen-vakcinából. Nem pusztán az emberi élet védelme miatt lenne fontos a minél magasabb átoltottság, hanem a gazdaság és a munkahelyek védelme miatt is. Amennyiben az uniós tagállamokban magasabb oltottság mellett stabilabban tud működni a gazdaság, az versenyhátrányt jelenthet hazánknak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyébként bizonyos munkakörökben kötelezővé tenné az oltásokat.

Valahol még jól állunk

Bár szintén az oltási kampány kifulladását mutatja, de összességében jó adat, hogy a beoltottak 95 százaléka már a második oltását is megkapta. Mivel Magyarország viszonylag hamar megkezdte a 18 év alattiak oltását, ott relatív magas az oltottsági arány más országokhoz képest, jelenleg 11,57 százalékkal a legjobb Európában.

Kérdéseket vet fel, hogy továbbra is zajlik – ha csak kis mértékben is – a 60 évnél idősebbeknek a kínai Sinopharmmal való oltása, noha a magyar kutatások szerint is a korosztály negyedénél nem mutatható ki ellenanyagos védettség ilyen oltás után.

Kapcsolódó

 

francia

One thought on “Franciaországban visszatér a kötelező maszkviselés a nyaralóhelyeken! – Kanyarban előz a 4. hullám?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük